null Beeld

Teken de petitie: Gun mantelzorgers een week vrij per jaar, zonder gedoe

Margriet start een campagne die ervoor pleit dat mantelzorgers tenminste één week per jaar mantelzorgvrij kunnen zijn – en dat zonder geregel en gedoe. Daarom roept Margriet iedereen op om deze petitie te ondertekenen.

De petitie is tot stand gekomen in samenwerking met MantelzorgNL. De landelijke vereniging voor mantelzorgers pleit al langer voor betere voorzieningen voor mantelzorgers om de zorg tijdelijk over te dragen.

Teken de petitie!

Hoe jij kunt helpen? Teken hieronder de petitie door je naam, e-mailadres en woonplaats in te vullen. Let op: na het invullen van je gegevens ontvang je een e-mail waarmee je je ondertekening kunt bevestigen. Je gegevens worden niet doorgespeeld aan derden, maar blijven bij ons.

Meer dan 5500 mensen gingen je al voor!

4,4 miljoen mantelzorgers

Er zijn in Nederland 4,4 miljoen mantelzorgers. Een deel van deze mantelzorgers geeft aan zich overbelast te voelen. Het regelen van vervangende zorg, zodat ze zelf weer even op adem kunnen komen, blijkt vaak heel moeilijk te zijn. Omdat voor mantelzorgers onduidelijk is waar ze terechtkunnen en vervangende zorg ook nog eens weinig beschikbaar is. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders, vindt Margriet. Mantelzorgers verdienen een weekje vakantie zonder zorgen en gedoe. Dat verdienen ze dubbel en dwars.

Het doel

We willen dat elke mantelzorger die een week mantelzorgvrij wil zijn, dit bij één aanspreekpunt op een eenvoudige manier kan regelen. Wij willen dat de mantelzorger zich er niet druk om hoeft te maken wie het achter de schermen regelt - gemeente of zorgverzekeraar - maar zorgeloos een weekje vrij van taken kan zijn. Wanneer een mantelzorger zich meldt, verwachten we iemand die meedenkt en het mogelijk maakt, in plaats van een af- of verwijzing.

Handtekeningen overhandigen

Eind maart overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp, die in februari werd aangesteld als landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat de komende maanden vervangende zorg in Nederland in kaart brengen en komt met een verbeterplan. Wij pleiten ervoor dat ze in alle gesprekken die ze voert -met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars- de mantelzorgvrije week onder de aandacht brengt en bespreekt hoe dit in de praktijk kan worden geregeld.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden