null Beeld

Striptekenaar Jan Kruis (83) van ‘Jan, Jans en de Kinderen’ overleden

Striptekenaar Jan Kruis is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden, meldt NU.nl. Kruis werd vooral bekend dankzij Jan, Jans en de Kinderen, de strip die hij bijna dertig jaar lang tekende voor weekblad Libelle.

Kruis, geboren in Rotterdam, was al lange tijd ziek en overleed in zijn woonplaats Mantinge (Drenthe). Zijn familie heeft zijn overlijden vrijdag bekendgemaakt.

De strip Jan, Jans en de Kinderen, over een oer-Hollands gezin met vader Jan en moeder Jans, was deels gebaseerd op zijn eigen leven. Van de serie verschenen tientallen albums, die in groten getale werden verkocht. In 1999 ging Kruis met pensioen. Hij verkocht de rechten van Jan, Jans en de Kinderen aan Studio Jan Kruis, die de strip voortzette. Desondanks bleef hij tekenen. Zo maakte hij een stripversie van het boek Woutertje Pieterse van Multatuli.

Geridderd

De tekenaar ontving meerdere onderscheidingen, waaronder de Marten Toonderprijs. Ook werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Geestelijk vader

Hilmar Mulder, hoofdredacteur van Libelle: “Heel verdrietig om te horen dat Jan Kruis is overleden. Hij is voor Libelle heel belangrijk geweest als de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, de beroemdste stripfamilie van Nederland waarmee iedereen toch is opgegroeid. Wij leven mee met familie en vrienden en zullen uiteraard in zijn geest zijn levenswerk voortzetten,” zo valt te lezen op de website van het tijdschrift.

Sint-Pannekoek

De tekenaar, die tientallen jaren in Drenthe woonde, was ook actief als ambassadeur van het feest Sint-Pannekoek. Kruis bedacht het fictieve Rotterdamse feest op 29 november, waarbij pannenkoeken worden gegeten, in 1986 voor een van zijn stripjes. Maar de afgelopen jaren werd Sint-Pannekoek steeds massaler gevierd, vooral door studenten.

Bronnen: Libelle en NU.nl

Foto: ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden