null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Streven naar perfectie? Stop ermee en leer van deze gelukstips

-In samenwerking met SIRE-

Veel mensen doen dingen niet omdat zij dat zelf graag willen, maar omdat hun omgeving dat van ze verwacht. Mensen worden daar niet gelukkiger van. SIRE wil met de campagne 'Voor wie doe jij het eigenlijk?' mensen inspireren en na laten denken over het antwoord op de vraag 'Voor wie doe ik het eigenlijk?'. De organisatie wil met deze campagne 'perfectie als norm' aan de kaak stellen.

De campagne is erop gericht om mensen bewust te maken van hun eigen gedrag ten aanzien van het onderwerp perfectie. Ze willen mensen wakker schudden, aan het denken zetten, het bespreekbaar maken, het debat aanwakkeren. Social media is een grote katalysator in het exposen van het perfecte plaatje.

SIRE laat je bij dingen stilstaan en afvragen of je dingen doet omdat jij er zelf gelukkig van wordt, of dat je het misschien toch doet om aan de norm van anderen te voldoen. Op voorwie.nl staan verhalen van mensen die zich de vraag “Voor wie doe ik het eigenlijk?” al eerder hebben gesteld. En vind je links naar artikelen, boeken en filmpjes over geluk, levenslessen en de zoektocht naar wie je werkelijk wilt zijn.

Tips voor geluk

Tips van 'geluksprofessor' Ap Dijksterhuis. Dijksterhuis is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ondernemer, spreker en schrijver.

 1. Wees niet te veel met je eigen geluk bezig
 2. Leef niet elke minuut alsof het je laatste is
 3. Beteugel je hebzucht
 4. Breng tijd door met anderen
 5. Neem een hobby
 6. Doe 1 ding tegelijk
 7. Onderzoek waar je je vaak vervelend door voelt
 8. Bedenk elke avond welke 2 of 3 dingen die dag goed zijn gegaan.

De geluksformule van Dijksterhuis luidt: Geluk = 40% genen + 10% omstandigheden + 50% eigen gedrag. Deze formule baseert hij op wetenschappelijk onderzoek, waaruit is gebleken, dat 30 tot 50% van ons geluk van onze genen afhangt en dat omstandigheden - in westerse samenlevingen althans - meestal ongeveer 10% van ons geluk bepalen. Volgens Dijksterhuis blijft er 'dus' 50% over, die we in eigen hand hebben en die afhangt van ons eigen gedrag (en van de keuzes, die we maken).

Streven naar perfectie? Weg ermee

Brené Brown, onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston in Texas, schreef het boek ‘De moed van imperfectie’. Zij geeft de volgende tips:

 1. Kies voor authenticiteit
 2. Heb meer compassie met jezelf
 3. Ontwikkel meer veerkracht
 4. Cultiveer dankbaarheid en geluk
 5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven
 6. Geef je creativiteit de ruimte: laat de neiging jezelf met andere te vergelijken los
 7. Neem de tijd om te spelen en te rusten
 8. Breng kalmte en stilte in je leven
 9. Streef naar zinvol werk
 10. Lach, zing en dans

SIRE is benieuwd of jij dingen doet omdat je er zelf gelukkig van wordt, of dat je het misschien toch doet voor je omgeving. Vul snel onderstaande poll in.

null Beeld
Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden