null Beeld

Stress door het coronavirus-nieuws? Een psycholoog geeft advies

Het nieuws rondom het coronavirus blijft komen, en dat kan soms best overweldigend zijn. Vooral als je gevoelig bent voor stress of een echte piekeraar bent, kan het best lastig zijn om nu om te gaan met al deze ontwikkelingen. Hoe kun je het beste omgaan met coronavirus-stress?

Psycholoog Perpetua Neo uit Londen geeft via Red Online advies aan mensen die last hebben van stress, of zelfs paniek, door al het nieuws rondom het coronavirus.

Drie vragen

Als jij je gestrest of paniekerig voelt, moet je jezelf volgens psycholoog Perpetua Neo drie vragen stellen om vast te stellen hoe de situatie écht is. Als eerste: heb ik controle over de situatie of het probleem? Daarna moet je jezelf afvragen of het een realistisch probleem is waar jij je druk om maakt. En als laatste: kan ik het probleem oplossen?

In het geval van het coronavirus is het zeker een realistische situatie om je druk te maken en er stress door te hebben, want het virus verspreidt zich snel en de situatie is best spannend. Maar volgens de psycholoog is het dan belangrijk om te kijken naar of jij je druk maakt over de feiten, of wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Probeer het niet groter te maken dan het eigenlijk voor jou is. Veel controle over de situatie heb je persoonlijk niet, het enige wat je kunt doen is de regels van de overheid opvolgen. Maak dus een plan hoe jij dat op de beste manier kunt doen, zodat je daar actief mee bezig kunt zijn en je gedachten tot rust kunt brengen.

Lees ook: Rode Kruis opent hulplijn voor mensen die in quarantaine zitten

Lief zijn voor jezelf

We houden simpelweg niet van onduidelijkheid, volgens de psycholoog. Onze hersenen zien dat al snel als een bedreiging, en zijn dan extra alert waardoor we ons veel eerder druk gaan maken over het nieuws. Het is dan ook niet zo gek dat we in tijden als deze zo veel last hebben van stress, en dat moeten we volgens Neo accepteren. Als je toegeeft dat je je druk maakt en dat natuurlijk is, maak je het een stuk makkelijker voor jezelf. Ook – of júist – in tijden van het coronavirus is self care belangrijk en moet je dus lief zijn voor jezelf.

Beperk hoeveel nieuws je kijkt

Moeten we stoppen met het kijken van het nieuws? Nee dat zeker niet. Maar probeer wel na te gaan hoeveel nieuwsprogramma's je kijkt en waar je jouw informatie verder vandaan haalt. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven, zeker in zo’n situatie. Maar als een constante stroom aan coronavirus-nieuws jouw extra veel stress geeft, is het geen probleem om je er af en toe even van af te sluiten. Kies bijvoorbeeld twee momenten waarop je nieuws uit een betrouwbare bron kijkt of leest, en probeer er verder niet constant mee bezig te zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden