null Beeld

Stranddag gepland? Pas dan op voor dít giftige visje

Ga jij meestal naar het strand van Hoek van Holland? Dan is het belangrijk om goed op te letten als je de zee in gaat. Door de hoge temperaturen is de kans groot dat je het giftige visje de kleine pieterman tegen het lijf loopt.

Het aantal kleine pietermannen neemt namelijk flink toe in de zee.

Waarschuwing voor het giftige visje

De EHBO-post in Hoek van Holland waarschuwt via sociale media voor kwallen én pietermannen. De giftige visjes worden steeds vaker gespot langs de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. Hoewel de kleine pieterman nog niet heeft toegeslagen, is het bepaald geen pretje om door het visje te worden geprikt. Met een prik van zijn rugvin kan hij namelijk zorgen voor een grote zwelling en felle pijn.

Wat is een kleine pieterman?

Pietermannen loeren op kleine bodemvisjes en kreeftachtigen terwijl ze zelf onopvallend begraven zitten in het zand. Je zult ze dus ook niet gemakkelijk zien als je zelf door de zee loopt. Alleen de ogen en voorste rugvin (met holle gifstekels) steken boven het zand uit. Als je daar per ongeluk op gaat staan stroomt het gif uit de stekels. Dit veroorzaakt pijnlijke, gevaarlijke wonden die onmiddellijk behandeld moeten worden.

Lees ook

Wat betekenen de verschillende kleuren vlaggen op het strand?

Wat moet je doen als je geprikt bent?

Je kunt het gif gelukkig onschadelijk maken door de voet snel in heet water van boven de 40 graden Celsius te dompelen. De voorzitter van de eerstehulppost Rob Lange adviseert mensen die gestoken zijn dan ook om in een warm badje te zitten en eventuele stekels met een pincet te verwijderen.

'Draag waterschoentjes'

Het komt gelukkig niet vaak voor dat badgasten in Hoek van Holland gestoken worden door de visjes. “Vorig jaar waren het slechts twee mensen en het jaar daarvoor helemaal niemand”, zo vertelt Lange aan het AD. Toch neemt het aantal strandgangers dat naar de EHBO-post moet wél toe. “Deze maand hebben we al 189 mensen behandeld. In juli waren dat er tachtig.” Door de drukte op het strand ziet hij ook meer glasscherven liggen. “Diep in mijn hart zou ik de mensen willen adviseren om waterschoentjes aan te trekken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Stichting de Noordzee, AD

Beeld | iStock, Instagram

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden