null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Steeds meer mensen bereid om nieren te doneren aan naasten dankzij nierteams

Je nieren, darmen en longen: het is slechts een greep uit wat je ter beschikking kunt stellen ter donatie. Een goede zaak, al staat niet iedereen geregistreerd als donor. Sommigen bewust, anderen omdat ze de stap nog niet hebben genomen om zich te registreren.

Maar er is goed nieuws in de wereld van orgaandonatie. In naaste kringen zijn mensen namelijk steeds sneller bereid om hun nieren te doneren, met dank aan speciale nierteams.

Vier tot vijf keer meer aanmeldingen

Deze teams geven familie, vrienden en buren van nierpatiënten voorlichting over onder meer nierziekte en waarom een donornier nodig is. Begin vorig jaar zijn acht van deze teams gestart, en ze zorgen voor vier tot vijf keer meer aanmeldingen van mensen die aan hun naasten met een nierziekte hun orgaan willen doneren.

Breder en actiever

Hoewel normaal het donatieproces verloopt via het ziekenhuis, leggen de nierteams aan huis uit wat een nierziekte inhoudt en welke impact een donornier daarop kan hebben. Op deze manier komen zowel de patiënten als hun naasten meer te weten over de ziekte, én wordt er breder en actiever gezocht naar mensen die hun orgaan willen afstaan. Met succes, en daardoor is professor Willem Weimar – nefroloog (nierspecialist) van het Erasmus MC in Rotterdam en landelijk projectleider van de nierteams – blij verrast. “Het blijkt dat een bekende van een nierpatiënt sneller een nier doneert, wanneer hij van een nierteam met een onafhankelijke transplantatiedeskundige en psycholoog hoort wat de ziekte werkelijk inhoudt, dan van de patiënt zelf”, aldus de nierdeskundige tegenover Trouw. “Zeker wanneer ze horen dat wanneer je niets doet, de bewuste neef of buurman binnen tien jaar overlijdt.”

Confronterend

De teams zijn zich ervan bewust dat het een confronterende aanpak is en emotioneel zwaar kan zijn, maar dit hoeft volgens Weimar geen probleem te zijn. “Nu er meer informatie wordt gegeven en harde getallen klinken, blijken mensen meer ter wille dan daarvoor. Dat is prima.” Daarnaast benadrukt de specialist dat het doneren van een nier nog steeds de eigen keuze blijft van mensen.

Hele land

Hoeveel extra donaties de nierteams hebben opgeleverd in het afgelopen jaar, kan nog niet gezegd worden. Wat al wel gezegd kan worden, is dat er vier tot vijf keer meer nieren worden aangeboden dan vóór de komst van de nierteams. “Met als gevolg dat deze maand maar liefst dertig patiënten worden voorbereid op een transplantatie”, aldus Weimar. “Een uitstekend resultaat.”

Donor worden? Op deze drie manieren kun je je registreren

  1. Via donorregister.nl kun je je gemakkelijk registreren door middel van je DigiD.
  2. Op donorregister.nl door het formulier in te vullen. Binnen drie weken ontvang je het ingevulde formulier per post. Je kunt het dan ondertekenen en zonder postzegel terugsturen.
  3. Op transplantatiestichting.nl kun je kosteloos een papieren donorformulier bestellen. Je kunt het invullen en opsturen naar het Donorregister. En dan heb je drie keuzes:1 Ja, ik geef toestemming.2 Nee, ik geef geen toestemming.3 Iemand anders beslist (familie of een speciaal aangewezen persoon). Bij een meningsverschil tussen de nabestaanden vindt er geen donatie plaats. Als je geen partner of familie hebt, en je je keuze niet hebt geregistreerd, ben je geen donor.

Bron | trouw.nl

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden