null Beeld

Steeds meer alleenstaande, oudere vrouwen

Het aantal eenpersoonshuishoudens zal de komende jaren flink toenemen. Vooral vrouwen van 65-plus vormen een groeiende groep alleenstaanden.

Dat concludeerde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen donderdag op basis van nieuwe cijfers. Volgens het CBS stijgt het aantal eenpersoonshuishoudens van alleenstaande oudere vrouwen vooral door de vergrijzing. Ook het feit dat ouderen steeds langer zelfstandig wonen na een scheiding of het overlijden van een partner draagt bij aan de groei.

Naar verwachting woont in 2050 bijna de helft van vrouwen van 65-plus of ouder alleen, tegen drie op de tien mannen in deze leeftijdsgroep.

Lees ook: 'Flirten op je 50e? Gewoon doen!'

Vrouwen worden zelfstandiger

RTLnieuws.nl vroeg twee vrouwen van veertigplus hoe zij tegenover de cijfers van het CBS staan. Annemarie Kap is 41, heeft een kind en is alleenstaand. Karin Ramaker woont sinds zeven jaar samen, maar was daarvoor jarenlang single en schreef het boek Gewoon single!.

Beiden zijn niet echt verbaasd over de cijfers van het CBS. Karin: "Het past wel in de trend dat vrouwen zelfstandiger worden. Ik heb ook jarenlang alleen gewoond. Je hoort en ziet het steeds meer. Ook in mijn omgeving."

Annemarie: "Klopt, alleen wonen wordt steeds meer geaccepteerd. Al blijft je omgeving het wel lastig vinden dat vrouwen van mijn leeftijd alleen zijn. Je wilt niet weten hoe vaak ik er opmerkingen over krijg. Soms echt heel vervelend."

Benijd jij het leven van een alleenstaande of verlang je naar een partner omdat je al een tijdje alleen bent? Of vind je alleen wonen juist prima? Wij zijn benieuwd naar je reactie. Reageer hieronder.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden