null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Start vaccinatie begin zeventigers, niet-mobiele ouderen krijgen AstraZeneca

Begin zeventigers kunnen vanaf deze week een uitnodiging voor hun eerste coronavaccinatie verwachten. Net als niet-mobiele ouderen, bij wie de huisarts thuis de prik komt zetten. Eén van deze groepen krijgt de AstraZeneca-vaccinatie. Wie krijgt welk coronavaccin en waarom?

Voor het AstraZeneca-vaccin geldt slechts een gedeeltelijke prikpauze.

AstraZeneca-prikpauze

De vaccinatie met AstraZeneca ligt momenteel grotendeels stil. Experts buigen zich opnieuw over het mogelijke verband tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose. Ook in Nederland kwamen er namelijk enkele trombosemeldingen binnen. Het betrof vijf vrouwen van onder de zestig na inenting met het AstraZeneca-vaccin. Eén van hen stierf. Tot het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) opnieuw een oordeel velt, geldt er een AstraZeneca-prikpauze voor 60-minners.

60-plussers vallen volgens het EMA niet onder de risicogroep voor ernstige bijwerkingen door AstraZeneca. Daarom mogen zij het vaccin dus wel gewoon nog ontvangen. Maar GGD's vaccineren momenteel ook hen er niet mee, om verspilling van het AstraZeneca-vaccin tegen te gaan. Er komen nu namelijk veel minder mensen voor het AstraZeneca-vaccin bij de GGD. "Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd", zo legt een GGD-woordvoerder hierover uit aan NOS.

Wél AstraZeneca-vaccinatie voor niet-mobiele ouderen

Huisartsen dienen het AstraZeneca-vaccin nog wel gewoon toe. Zo gaan huisartsen deze week zo'n 70.000 60-plussers, die niet naar de priklocatie kunnen komen, met AstraZeneca inenten. De huisartsen komen naar deze niet-mobiele ouderen thuis toe om de prik te zetten. Zo ligt de vaccinatie met AstraZeneca toch niet helemaal stil. Volgens de laatste berichten, komt woensdag 7 april een nieuw advies vanuit het EMA.

Lees ook:

Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen?

Pfizer-vaccin voor zeventigers

Voor de (begin) zeventigers is het Pfizer/BioNTech-vaccin gereserveerd. Trouw aan het vaccinatieschema. Ben jij geboren in 1947 of 1948, dus ben of word je dit jaar 73 of 74? Dan kun je een dezer dagen een uitnodiging voor een eerste coronavaccinatie in de brievenbus verwachten. De komende weken volgen ook mensen die geboren zijn in 1949, 1950 en 1951.

Bron | Rijksoverheid, RIVM, NOS

Beeld | Getty

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden