null Beeld

Staand vliegen, wordt dat de werkelijkheid?

Het is geen echt nieuws meer, want er wordt al sinds 2003 over staand vliegen gesproken. Maar toch: het idee dat we straks rechtop in de lucht zullen hangen, vloog ons wel een beetje aan. Hoe ver zijn die ontwikkelingen inmiddels?

Staande vliegstoelen

Nadat Airbus in 2003 met het idee kwam om staand te vliegen, deed Ryanair daar in 2010 nog een schepje bovenop. Waarom stoppen we niet nóg meer mensen in een vliegtuig zodat we het vliegen nóg onprettiger... eh... goedkoper kunnen maken, moeten ze hebben gedacht. Toch kwam het idee nooit echt van de grond. Tot nu, misschien. Het Italiaanse Avio Interiors (pioniers in het maken van vliegtuigstoelen) heeft namelijk een nieuwe stoel ontwikkeld. De zogenoemde Skyrider staat zo ver rechtop dat je het eigenlijk amper nog een stoel kunt noemen. Door dit staande ontwerp kunnen er tot 20% meer passagiers in een vliegtuig. Daarnaast wegen de nieuwe modellen de helft van normale vliegtuigstoelen, wat het gewicht van het totale vrachtschip ten goede komt.

Cowboys

Slimme jongens, daar bij Avio Interiors. Want het idee van de staande stoel inspireerden zij op het paardenzadel waar de echte cowboy acht comfortabele uren per dag op doorbrengt. Daarbij is het idee van staand vervoeren natuurlijk niet nieuw. Denk maar eens aan de trein of de bus, als deze (helaas) te vol is om een zitplaats te kunnen bemachtigen. Sowieso kan staan best zijn voordelen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat het in Wenen heel normaal is om staand een opera te aanschouwen? Voor maar twee euro heb je daar een plekje achterin de zaal, terwijl een eersterangs zitplaats in hetzelfde gebouw kan oplopen tot vijfhonderd euro! Of we binnenkort daadwerkelijk voor een paar euro staand naar Londen zullen vliegen is nog de vraag. Tot nu toe heeft nog geen enkele vliegmaatschappij interesse getoond in de nieuwe vliegtuigstoel.

Bron | AD, Wiener Staatsoper

Beeld | Avio Interiors

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lees ook deze interessante reis artikelen

Deze video wil je niet missen

Beauty-expert Carmen Zomers laat zien hoe je een optische ooglift kunt toepassen. Het enige wat je nodig hebt, zijn oogschaduw en mascara.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden