null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Sporten hetzelfde effect als een warm bad?

Eigenlijk zou je naar de sportschool gaan, maar je hebt geen zin en zou liever een boek lezen in bad. Ga gerust je gang, want wat blijkt? Met een uurtje poedelen in een warm bad, boost je je verbranding met wel 80 procent!

Meer verbranding én geen glucosepiek

Onderzoekers hielden van een groep vrijwilligers de hartslag, lichaamstemperatuur en bloedsuikerspiegel nauwkeurig in de gaten tijdens dit onderzoek. De deelnemers moesten een uur zweten op de fiets en een uur in een warm bad. Ook al werden er op de fiets meer calorieën verbrandt, het bad zorgde voor een toename in energieverbranding (wel 80%!). Dat is te vergelijken met een fikse wandeling van een half uur. Toch een prettig idee als je lekker dobbert in 't schuim. Bijkomend voordeel is de glucosepiek na een warm bad zo'n 10 procent minder is. Goed nieuws, want hoge bloedglucosewaarden zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van diabetescomplicaties. Een verklaring voor deze daling heeft volgens onderzoeker Dr. Steve Faulkner van de Loughborough Universiteit te maken met de eiwitten die vrijkomen als reactie op de warmte. Deze zogenaamde heat shock eiwitten komen ook vrij bij ontstekingen en andere infecties en helpen je lichaam te beschermen. Volgens de onderzoekers helpen deze eiwitten ook bij het beschermen van je spieren. Ze houden de bloedsuikerspiegel zo laag mogelijk, omdat een hoge bloedsuikerspiegel op den duur schadelijk is voor je zenuwstelsel.

Dus we hoeven niet meer te sporten?

Nou die vlieger gaat niet helemaal op. Veel voordelen van sporten, zoals werken aan je spieropbouw en het verbeteren van je conditie, heb je niet als je in bad ligt. Dr. Faulkner wil met dit onderzoek dan ook absoluut niet adviseren om in plaats van te sporten voortaan lekker in bad te duiken. Integendeel. Hij beveelt juist aan om minimaal 150 minuten per week te sporten. Met zijn onderzoek wil hij zich richten op mensen die moeite hebben met het stabiel houden van hun bloedsuikerspiegel en op mensen voor wie bewegen lastig is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden