null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Spinnen doorslikken in je slaap? Dat is een fabeltje, toch?

Een tijdje geleden ging het gerucht op internet dat we in onze slaap jaarlijks zo’n acht tot twaalf spinnen doorslikken. Kippenvel! Je zou er bijna niet meer van durven slapen. Dat kan toch niet waar zijn?

Feit of fabel? Laat het alsjeblieft dat laatste zijn...

Niet avontuurlijk

De Amerikaanse insectenexpert Michael Skyarla kan ons geruststellen. Spinnen zijn niet zo avontuurlijk aangelegd en blijven liever ‘thuis’. Oftewel, in het web dat ze ergens in je huis hebben gesponnen. Waarom zou je als spin al die moeite doen als je voedsel gewoon je web in komt vliegen?

Ver van je bed

Oké, er bestaan ook soorten die op jacht gaan naar hun prooi in plaats van die te vangen in hun web. Toch hoef je je ook over deze spinnen niet echt zorgen te maken: ze gaan alleen op zoek op plekken waar hoogstwaarschijnlijk veel insecten zitten, zoals in de kelder of in een meterkast. Het is dus hoogst onwaarschijnlijk dat ze in de buurt van je bed komen. En als ze dat al een keer doen, is dat om muggen en andere insecten te vangen die in je slaapkamer op de muur zitten. Dan nog blijven ze ver van je gezicht en mond.

Bijna onmogelijk

Ook zorgen we er zelf voor dat spinnen doorslikken in je slaap zo ongeveer onmogelijk is. Slaapexpert Erich Voigt legt uit dat we ’s nachts nog steeds dingen voelen. Loopt er een spin over ons gezicht, dan zullen we die er al slapend gewoon afvegen. En voel je de spin echt niet zitten, dan moet je mond open zijn zodat hij naar binnen kan kruipen. In veel gevallen slapen mensen met hun mond dicht. Heeft iemand zijn of haar mond open, dan is diegene waarschijnlijk aan het snurken. De trillingen van het snurken zijn voor een spin zo groots en heftig dat-ie meteen rechtsomkeert zal maken.

Boze droom

Ben je nu nog niet gerustgesteld? Oké, stél dat een heel avontuurlijk spin die geen angst kent toch je mond weet te bereiken, dan is het nog bijna onmogelijk dat je ’m doorslikt. Wanneer je iets in je keel voelt terwijl je niet aan het slikken bent, zul je automatisch gaan kokhalzen of hoesten om dat vreemde voorwerp weer uit je keel te krijgen. Dat gebeurt ook in je slaap. Mocht de spin dus toch in je mond belanden: hij zal nooit verder komen dan dat. Spinnen doorslikken is een fabeltje. Echt. Een boze droom die nooit waarheid zal worden. Niks om van wakker te liggen, dus.

Bron | self.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden