null Beeld

Soundtrack van de zomer

Sommige nummers zijn onherroepelijk verbonden met de zomer. Speciaal voor de Margriet More Zomerspecial zetten de 4 mannen van Alderliefste hun zomertop-4 op een rij. Beluister hem hieronder!

Gerard 1. Une belle histoire – Michel Fugain

“De grootste Franse hit aller tijden. Dit nummer gaat over een vakantieliefde en doet mij altijd weer terugdenken aan Judith. Zij was mijn eerste zomerliefde. Ik was met mijn ouders op vakantie in Amboise en mocht voor het eerst samen met mijn broers aan de andere kant van de camping staan. Het was de zomer van voorzichtig zelfstandig worden, van dus die eerste vakantieliefde en met pijn in je buik terug naar huis rijden. Heel spannend allemaal.”

2. The year of the cat – Al Stewart

“Ik was zestien en beginnend gitarist. Op een camping in de Loire was een Nederlandse man die elke dag voor zijn tent op zijn gitaar aan het spelen was. Ik ging bij hem kijken en toen hij dit nummer speelde, vond ik het meteen mooi. Ik schreef de akkoorden op, zodat ik het lied kon leren spelen. Het is een mooi nummer en Al Stewart heeft een prachtige zachte stem.”

3. Tu es foutu – In-Grid

“Een jaar of tien geleden hoorde je dit nummer op elk Frans strand. Waar je ook zat, ergens kwam vanuit een speaker dit nummer. Het is een nummer met een heerlijk tempo, heel aanstekelijk, maar gek genoeg met een vrij ernstige inhoud. Toch word ik blij van dit nummer. Het weerspiegelt vrije tijd, geen druk en stress, dommelen; vakantie dus.”

4. Haut les mains – Ottawan

“In 2007 was ik op vakantie in Tunesië, in een resort waar elke avond dansles was. En elke avond kwam dit nummer voorbij. Iedereen deed mee, dik, dun, jong, oud, dat was ontzettend leuk. Het was ongedwongen, iedereen was gelijk, we waren allemaal vrolijk.”

Robert1. She loves you – The Beatles

“Als jongetje kreeg ik van mijn gitaarleraar een cassettebandjes met alle nummers van The Beatles erop. Ik heb het helemaal grijs gedraaid, wát een geweldige muziek. Elk jaar heb ik een Beatles-week en luister ik een hele week alleen maar naar hun muziek. Dit nummer is vrolijk, bruisend, vol liefde, echt een zomers liedje.”

2. Love goes on – Earth, Wind & Fire

“Het is niet het bekendste nummer van deze groep, maar o zo mooi. Muzikaal zit het goed in elkaar, mooie akkoorden, prachtige zang en backing vocals. Het heeft iets melancholisch, dit nummer, over de liefde die maar doorgaat. Als student speelde ik in Jamsquare, een redelijk bekende coverband, en speelden we veel nummers van Earth, Wind & Fire. Het doet met terugdenken aan die tijd van de lange zomers vol liefde.”

3. Ladies night – Kool & The Gang

“Ik heb hier heel wat keren op gedanst. En dat ging me eigenlijk best goed af. Het is een heerlijk nummer, het geeft goed het gevoel van vrijheid en vrolijkheid weer. Het heeft een bepaalde luchtigheid, less is more, daar houd ik wel van. En voor een bassist is dit eigenlijk hét ultieme nummer omdat het als het ware rondom de bas is geschreven.”

4. Roof Garden – Al Jarreau

“Als je het dan over zomergevoel hebt, denk ik meteen aan dit nummer. Ik heb het ooit daadwerkelijk op een dakterras gespeeld. In de jaren negentig waren we met Jamsquare in Syrië en speelden we voor werknemers van Shell boven op het gebouw waar zij werkten. Een bizar leuk optreden, in een interessante land, op een dakterras. Mooier kon het niet. We waren jong, het was gewoon één groot feest.”

Luc1. Get up stand up – Bob Marley

“Elke keer als ik dit nummer hoor, denk ik aan een wit strand, blauwe zee, een rustige mood, beetje mellow allemaal; vakantie dus. Ik ben vaak in het Caribisch gebied op vakantie geweest en daar wordt Bob Marley overal gedraaid. Ook op het strand in Nederland overigens. Ik woon in Zandvoort en zodra het kwik boven de 25 graden komt hoor ik dit nummer minimaal een keer per dag.”

2. Oye como va – Santana

“Ik ben een groot fan van Carlos Santana. Dit nummer is vanwege het ritme en de melodie heel zomers. Toch ook een beetje die Caribische invloed: zon, zee, strand, en drummen. Santana was ook voor mij de eerste aanraking met dit soort muziek. Mijn drumleraar luisterde ernaar en dat ben ik ook gaan doen. Er zit veel percussie in en het is heel ritmisch, ik kon er meteen wat mee.”

3. Caroline – Mc Solaar

“Gerard gaf me in 1995 een cd van Mc Solaar en die nam ik mee toen ik op vakantie ging naar Saint Lucia. Het was een geweldige vakantie. Ik lag op een prachtig strand en luisterde op mijn discman naar deze muziek. Het klopte gewoon, de mooie omgeving, het ritmische nummer, de zwoele stem van de Franse rapper. Nog steeds als ik dit nummer hoor, waan ik me weer even op dat strand.”

4. The promise you made – Cock Robin

“In de zomer dat deze plaat uitkwam, gaf ik die aan het meisje op wie ik verliefd was. Ik vertrouwde haar niet helemaal en dat wilde ik met deze plaat uitdrukken. Ik ben geen tekstenman, maar deze tekst vond ik heel mooi. Precies zoals ik me voelde. Grappig hoe je zintuigen aan een plaat koppelt. Deze plaat staat voor mij ook voor na een regenbui midden in de nacht verliefd over straat lopen en dan die bepaalde zomerse geur ruiken.”

Alderliefste in het kort

Drie Nederlandse jongens en de Franse slag; dat is Alderliefste. De band begon in 1993, eerst in het Nederlands, en vanaf 2004 ook in het Frans. Hun eerste Franstalige album Je Maintiendrai wordt meteen een groot succes. In 2005 nemen ze samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List Laat me/Vivre op en een jaar later met Paul de Leeuw Une belle histoire/Een mooi verhaal. In 2008 komt hun tweede album uit, De Franse slag en beginnen de theatertournees. Onlangs verscheen hun nieuwe album Trois.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden