null Beeld

Sonja Barend (80) verbijsterd over ouderen op tv: ‘Alsof ouderdom een schrikbeeld is’

Sonja Barend is met haar tachtig jaar met alle respect 'oud' te noemen. Maar ze baalt van het beeld dat van ouderen op tv bestaat, zo maakt ze ook duidelijk in haar nieuwe boek De appel in het paradijs.

"Alsof de ouderdom een schrikbeeld is", licht ze hierover toe in een interview met NRC.

De appel in het paradijs

Sonja Barend zat als programmamaker en 'koningin van de talkshow' jarenlang bovenop het nieuws. Ze stelde de meest prangende vragen aan prominente gasten. En dat mist ze weleens, blijkt uit haar nieuwe boek De appel in het paradijs. Politiek, racisme, opvoeding, milieu, de anderhalvemetersamenleving: geen onderwerp ontkomt aan Sonja's pen. En dat levert dan ook scherpe teksten op. Ook over ouder worden.

Ouderdom als schrikbeeld

Sonja weet nu natuurlijk zelf hoe het is om 'oud' te zijn. Maar ze is wel verbijsterd over hoe oude mensen op tv worden afgeschilderd. "Alsof de ouderdom een schrikbeeld is. Je ziet nooit leuke oude mensen die naar hun leesclub gaan, die de kleinkinderen van school halen of op weg zijn naar het Stedelijk Museum. Ze zitten altijd in hun rolstoel bingo te spelen, in achterlijke kleren. Nooit een potje schaak. Het idéé dat ik later met een pluche beertje tegen mijn borst kinderliedjes zit te zingen. ‘En mevrouw Barend, lust u nog een glaasje limonade?’ Rot op!"

Lees ook:

Overal kortingen en nóg 9 voordelen van ouder worden

Sonja Barend haalt uit naar Jort Kelder

Ook schoot een opmerking van Jort Kelder, over ouderen en het coronavirus, haar totaal in het verkeerde keelgat. Hij zei namelijk: 'We zijn tachtigplussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden. (...) Hoeveel economische schade is ons dat waard?'. "Ik vond dat zó erg", zegt Sonja hierover. "Dat iemand zo egocentrisch en grof kan denken en dat ook nog eens hardop durft uit te spreken. Jort loopt zelf ook al tegen de zestig. Maar als hij toevallig zelf tegen corona oploopt gaat hij het ziekenhuis in. En dan staan al die mensen voor hem klaar. Hoe onheus hij ze ook beledigd heeft, omdat hun grootvader ook een dikke oude man is die af en toe een sigaartje opsteekt."

'Oud worden valt reuze mee'

Enfin, Sonja benadrukt zelf graag de positieve kant van ouder worden. "Vroeger dacht ik: ik wil later niet zo'n oud verschrompeld mens worden", vertelt ze. "Nu ik dat eenmaal bén kan ik je zeggen: het valt reuze mee. Oud worden, ik kan het iedereen aanraden." Zo kun je op je oude dag dingen beter plaatsen, legt ze uit. "Nu weet ik dat ik soms gewoon wat losser in het leven had moeten staan. Ook in mijn werk. Iedere minuut van mijn werk wilde ik alles in de hand houden. Ik heb altijd verschrikkelijk mijn best gedaan. En daardoor kreeg ik heel vaak het gevoel dat ik tekortschoot. Altijd maar weer denken: het kan beter."

Verdriet en ziekte

Ze omschrijft zichzelf als een 'haperende auto' door haar verdrietige familiegeschiedenis (ze was nog geen twee jaar toen haar vader omkwam in concentratiekamp Auschwitz) en haar gezondheid (ze kreeg tot drie keer toe kanker). "Maar zolang ze m’n onderdelen kunnen vervangen kan ik lang mee. Ik heb echt een fantastisch leven. De treurnis van oud worden is alleen dat je weet dat het niet zo zal blijven. De toekomst is kort. Dat is geen fijne gedachte."

Geweldig leven gehad

Sonja benadrukt dat je moet genieten van elke minuut. En daarvoor citeert ze haar schoonmoeder, die 91 jaar is geworden: "Ze kwam vaak vanuit Israël bij ons op bezoek. Als we haar na een tijdje weer naar Schiphol brachten riep ze altijd: ‘jongens, als ik niet meer terugkom, weet dan dat ik een geweldig leven heb gehad.’ Voor mij geldt precies hetzelfde."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC

Beeld | Brunopress

null Beeld

Margriet 51 ligt nu in de winkel! Met deze week: kerstversiering van papier maken, een sterk sociaal netwerk opbouwen, december zónder extra kilo's, een interview met Trijntje Oosterhuis en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden