null Beeld

Social media tijdens Kerst: wat kan wel én wat kan niet?

Kerst is een tijd van tradities. Een periode waarin we graag vasthouden aan rituelen. Maar sommige dingen moeten we misschien juist loslaten. Onze smartphones en tablets bijvoorbeeld. Wat zijn de do’s en de don’ts tijdens de feestdagen?

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Via Facebook, Twitter of LinkedIn zijn we 24 uur per dag op de hoogte van het laatste nieuws en het wel en wee van de mensen om ons heen. Maar hoe doen we dat tijdens de feestdagen? Kerst is toch een tijd van samenzijn? En dan het liefst zonder te worden afgeleid door een eindeloze stroom whatsappjes en Facebook-posts. Of kun je social media juist inzetten om de feestvreugde te verhogen? Vinden mensen het raar als je hen een kerstgroet stuurt via Facebook in plaats van een ouderwetse kaart? En kun je je beste vriendin een gelukkig nieuwjaar wensen via Whatsapp of toch beter even bellen?

Social media-etiquette

Volgens etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen zijn de regels omtrent social media nog niet helemaal duidelijk, maar zijn er wel twee basisregels: houd rekening met de ander en wees duidelijk over je gedrag.

“Dus als je gezellig met de familie een wandeling maakt op Tweede Kerstdag is het onaardig om de hele tijd naar je telefoon te turen. Maar mocht je een ongelooflijk belangrijke mededeling verwachten en je hebt dat uitgelegd aan je gezelschap, dan zullen ze begrijpen dat je je berichten in de gaten houdt.”

Van Ditzhuyzen raadt bovendien aan om naar het karakter van social media te kijken.

“Een uitnodiging via Facebook of Whatsapp wordt vaak gebruikt voor informele afspraken, het heeft een zekere vrijblijvendheid. Voor grote gebeurtenissen als een jaarlijks kerstdiner zijn die media daarom waarschijnlijk minder geschikt. Maar ook hier geldt: etiquette heeft als doel ervoor te zorgen dat mensen het samen prettig hebben. Als iedereen die jij wilt uitnodigen op Facebook of op Whatsapp zit en het is in jullie familie of vriendengroep gebruikelijk om afspraken via die media te regelen, dan kan het heel handig zijn om een digitale uitnodiging te versturen. Uiteindelijk gaat het erom dat je het leuk hebt met elkaar, mét of zonder social media.”

Vooral dóen

  • Mensen toestemming vragen om foto’s waar zij op staan te delen op social media.
  • Een album aanmaken op Facebook waar je foto’s van de feestdagen in zet om te delen met je vrienden. Per album kun je precies aangeven welke mensen de foto’s mogen zien.
  • Om middernacht een sms’je of appje sturen om vrienden en familie een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Vooral níet doen

  • Een zelfgemaakte kerstkaart beantwoorden met een berichtje op Twitter of Facebook.
  • Een Whatsapp-groep aanmaken voor een borrel, diner of feest als niet alle genodigden op Whatsapp zitten.
  • Een papieren uitnodiging afslaan per Whatsapp of sms.

En misschien moeten we eens afspreken de telefoontjes uit te zetten en in een andere ruimte te laten. Zo heb je weer eens echt aandacht voor elkaar!

Fijne Feestdagen!

null Beeld
Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden