null Beeld

Sneltesten voor corona binnenkort al te koop bij drogist

De kans is groot dat de sneltesten die momenteel worden gebruikt in coronateststraten, vanaf april ook gewoon te koop zijn bij de supermarkt of drogisterij. Deze testen kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest, zo vertelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Om hun testen te mogen verkopen als zelftesten, moeten fabrikanten wel een aanvraag bij het ministerie doen.

Coronatest voor thuis

Als alles meezit, kunnen de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. De zelftesten krijgen een speciaal korter wattenstaafje, zodat iedereen thuis een test bij zichzelf kan afnemen of door een huisgenoot kan laten afnemen. Ze zullen waarschijnlijk rond de 10 euro kosten. “Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, zo vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.”

Lees ook:

Coronatest voor thuis: hoe werkt het en hoe betrouwbaar is zo'n sneltest?

Sneltesten voor werkgevers en onderwijs

Het is wel de bedoeling dat mensen met klachten zich nog ‘meteen laten testen bij een teststraat van de GGD’, zo benadrukt het ministerie. De sneltesten zullen vooral beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs. Daarnaast kunnen ze ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze andere mensen niet in gevaar brengen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die niet thuis kunnen werken of mensen die mantelzorger zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden