null Beeld

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het seizoen duurt nog langer

Het einde van het hooikoortsseizoen is bijna voorbij. Althans, die van het reguliere seizoen. Toch lijkt het op sommige plaatsen nog voort te duren, wat te wijten is aan de bloei van een specifiek kruid. Daardoor kun je alsnog last krijgen van ernstige klachten. Slecht nieuws voor de hooikoortspatiënten dus.

De bloei van de alsemambrosia gooit roet in het eten volgens Weeronline.nl. Hooikoortspatiënten kunnen dus helaas niet te vroeg juichen...

Alsemambrosia

Eén ambrosiaplant kan 1,6 miljard pollen produceren. Deze pollen kunnen een zeer sterk allergeen verspreiden, waardoor iemand die er gevoelig voor is bij een concentratie van enkele pollen per kubieke meter lucht al last kan krijgen van ernstige klachten.

De alsemambrosia wordt vooral vaak aangetroffen bij vogelvoederplaatsen en bevindt zich vaak in tuinen en bermen. Vogelvoer is soms vervuild met ambrosiazaad. Ook in bermen, op bouwterreinen en op akkers kan alsemambrosia voorkomen.

Lees ook

Kun je als volwassene nog over hooikoorts heen groeien?

Pollen

De pollen van de alsemambrosia zijn erg licht en onder bepaalde omstandigheden kunnen deze maar liefst honderden kilometers door de lucht kan afleggen. Zo kunnen de pollen zelfs over komen waaien uit andere landen. In 2014 werden er pollensamples waargenomen in Leiden die helemaal afkomstig waren uit Hongarije en Oekraïne.

Neerslag

Omdat de komende dagen de kans op neerslag klein is, kan de concentratie pollen in de lucht oplopen. Dit gebeurt alleen op plaatsen waar ambrosiaplanten voorkomen. Gelukkig voor hooikoortspatiënten is het aantal plaatsen waar het kruid voorkomt nog vrij beperkt. Volgens de Wageningen University loopt de concentratie pollen deze week lokaal nog op als er meerdere planten in bloei komen, maar daarna neemt het weer af.

Opwarmende klimaat

De belangrijkste bloeiperiode voor de ambrosiaplant zijn de maanden augustus en september, die door het opwarmende klimaat steeds gunstiger worden voor de groei van de plant. Een enkele plant kan 3000 tot 4000 zaden produceren dat 40 jaar kiemkrachtig blijft. Het aantal plaatsen waar ambrosia voorkomt neemt daardoor al jaren toe.

Klachten

De hooikoortsklachten die de plant geeft, zijn bijvoorbeeld een jeukende, verstopte neus, eindeloos genies of een loopneus. Je kunt ook last hebben van jeukende, tranende of branderige ogen en een droog of branderig gevoel in je keel waardoor je moet hoesten. En sommige mensen krijgen last van een koortsig gevoel en moeheid.

Wil je weten of je hooikoortsklachten door deze plant worden veroorzaakt? Als je klachten ervaart, is een bezoekje aan de huisarts raadzaam. Hij of zij kan je doorverwijzen voor een allergietest.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Weeronline.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 38 ligt in de winkel! Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden