null Beeld

Slecht nieuws: de Aziatische monsterwesp is alweer gesignaleerd in Nederland

Mensen met een wespenfobie zitten er deze zomer waarschijnlijk wat minder relaxed bij. De eerste Aziatische monsterwesp, de hoornaar, is namelijk alweer in Nederland gespot. Het insect werd volgens Stop Invasieve Exoten in het Noord-Brabantse Raamsdonk aangetroffen.

Volgens de organisatie is dit veruit de vroegste waarneming. Niet eerder dook deze agressieve wesp zo vroeg in het jaar op in Nederland.

Gevaar voor voedselproductie

De monsterwesp is maar liefst twee keer zo groot als een normale wesp, kan pijnlijk steken en voedt zich met honingbijen. Dit laatste kan de voedselproductie voor de mens in gevaar brengen. Volgens Wilfred Reinhold, voorzitter van Stop Invasieve Exoten, dook de wesp in september 2017 voor het eerst op in Zeeland. ‘Het nest werd met inzet van een drone opgespoord en vernietigd. In 2018 werd de soort voor het eerst gezien in augustus, opnieuw in Zeeland. Vervolgens zat hij ook in Rotterdam, Spijkenisse en zelfs op een boot in Amsterdam,’ zo schrijft hij in een persbericht.

Vernietigen van nest

Dit jaar is Raamsdonk dus als eerste aan de beurt. Volgens Reinhold gaat de provincie Noord-Brabant snel aan de slag om het nest van de Aziatische monsterwesp op te sporen en te vernietigen. “Er zullen de komende tijd zeker nog meer Aziatische hoornaars in Nederland rondvliegen,” vreest Reinhold. “Wees dus alert en meld ze op waarneming.nl, liefst met foto.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Twitter

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden