null Beeld

Slaapproblemen? Deze muziek helpt je zó naar dromenland

Muziek heeft een positieve invloed op je hersenen en kun je dus heel goed gebruiken om ’s avonds beter in slaap te vallen, zegt deze hoogleraar. Mits je weet wélke muziek je het beste draait.

Iedereen kent het gevoel dat een bepaald liedje je meeneemt: hoor je een vrolijk liedje dan kun je ineens de wereld aan en soms word je ineens overvallen door een verdrietig gevoel bij het horen van een mooie ballad. Muziek heeft niet alleen invloed op emoties, maar het luisteren ernaar is ook goed voor je gezondheid, zo vertelt hoogleraar Erik Scherder op GezondheidsNet die het boek Singing in the Brain schreef.

Bewezen: het effect van muziek op je slaap

Het zou zelfs zo zijn dat muziek je beter laat slapen. GezondheidsNet verwijst naar een Cochrane-Review uit 2015, een analyse van verschillende onderzoeken uit een netwerk van wetenschappers en een vergelijking van verschillende studies uit 2014 waaruit blijkt dat je beter slaapt als je naar muziek luistert voor het slapengaan.

Welke muziek je dan het beste draait? Volgens hen zou het gaan om liedjes met 60 tot 80 beats per minuut (bpm), zoals dat vaak het geval is bij klassieke muziek, new age en sommige jazz- en fluitmuziek. Die bevatten namelijk een stabiel en niet al te snel ritme en lage tonen en zouden ervoor zorgen dat bepaalde ritmes in jouw lijf, zoals je hartslag, ademhaling, bloeddruk of spierspanning, zich vanzelf aanpassen en ook langzamer worden. Met ontspanning en slaap als gevolg.

Deze muziek draai je bij slaapproblemen

De hoogleraar geeft als voorbeelden deze liedjes,

(Erik Satie):

En deze,

van Claude Debussy.

en als laatste

(Take 3) van Bill Evans.

Afspeellijst met slaapverwekkende muziek

Nog een handige tip voor wie moeite heeft om in slaap te komen: op NPO Radio 4 vind je ook een speellijst met de meest mooie, klassieke muziek voor het slapen gaan of om tot rust te komen, samengesteld uit concertopnamen.

Beeld: iStock

Leuk om te lezen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden