null Beeld

Sinterklaas bestaat: een leugentje om bestwil of pedagogisch onverantwoord?

Sinterklaas bestaat, deze twee woorden vormen de basis van een gemiddeld zeven jaar lang durende leugen. Een leugentje om bestwil of pedagogisch onverantwoord?

Een journalist van de Volkskrant zocht het uit en wat blijkt? Een leugentje om bestwil over Sinterklaas tegen ons nageslacht kan geen kwaad, volgens pedagogen.

Fantasie en realiteit

Bij jonge kinderen lopen fantasie en realiteit door elkaar, zegt historisch pedagoge Mineke van Essen tegenover de krant. Daardoor zetten ze geen vraagtekens bij die man met een lange baard en een mijter die wel érg veel op de buurman lijkt. Maar is dat erg? Nee, luidt haar pedagogische antwoord. "Je moet je kinderen die magische fantasie ook niet misgunnen."

'Heeft je kind twijfels? Vertel dan de waarheid'

Uit je kind oprechte twijfels over het bestaan van Sinterklaas, dan moet je als ouder de waarheid vertellen. Dat vindt althans opvoedcoach Tea Adema. "Maar laat het kind daarin de leiding nemen," is haar advies. Er is één uitzondering. "Is je dochter of zoon al een tijd de enige in de klas die nog gelooft, dan kun je wel voorzichtig vragen gaan stellen: ‘Hoe denk jij dat die cadeautjes bij ons komen?’ Geloven kan ook een soort houvast zijn. En hoe fijn dat ook is, op een gegeven moment is het klaar."

'Kind krijgt andere rol'

Volgens Adema kan de overstap naar niet-geloven ook prettig zijn. "Zeg bijvoorbeeld: 'Nu hoor je bij de groten.' Jongens en meisjes vinden het vaak leuk om mee te doen met cadeautjes kopen en surprises maken. Het feest houdt niet op te bestaan, het kind krijgt alleen een andere rol," aldus de opvoedcoach.

Bron | de Volkskrant

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden