null Beeld

Schrikkeljaar: waarom bestaat dat eigenlijk?

Geboren op 29 februari? Dan is het dit jaar natuurlijk extra feest, omdat je eindelijk weer echt je verjaardag kunt vieren. Eens in de vier jaar plakken we aan februari een extra dag. Maar waarom bestaat een schrikkeljaar ook alweer?

In plaats van 365 dagen, hebben we er dit jaar 366. Klinkt simpel, maar er ging het nodige rekenwerk aan vooraf.

Rondje om de zon

De aarde doet er net iets langer dan 365 dagen over om een volledig rondje om de zon te maken. Namelijk 365 dagen, vijf uur, acht minuten en 45 seconden. Dat klinkt natuurlijk niet als heel veel, maar als je dit altijd zo zou laten doorgaan dan gaat er toch het één en ander mis. Daarom werden er door de jaren heen veel berekeningen gemaakt om die extra uren te compenseren.

Sneeuw in de zomer

Stel dat we het schrikkeljaar niet hadden gehad, dan zouden de seizoenen uiteindelijk niet meer met onze kalender kloppen. De seizoenen zouden steeds meer verschuiven. Dat zou dus betekenen dat het in de zomer zou gaan sneeuwen en we in de winter een hittegolf kunnen verwachten. Daarom is de schrikkeldag in het leven geroepen.

Lees ook: Waarom je héél goed bezig bent als je met de seizoenen mee-eet

Julius Caesar

Het ontstaan van het schrikkeljaar hebben we te danken aan niemand minder dan Julius Caesar. Toen hij zijn kalender opstelde, die nog steeds de basis vormt voor onze huidige kalender, bedacht hij om elke vier jaar februari een extra dag te geven. Het schrikkeljaar stamt dus uit het jaar 46 voor Christus.

Foute berekening

Toch ging dit niet helemaal goed. Door het instellen van het schrikkeljaar begon de aarde juist weer voor te lopen op de kalender. In de zestiende eeuw liepen we maar liefst tien dagen voor. In 1582 werd de Gregoriaanse kalender ingevoerd, waarbij een sprong werd gemaakt van 4 oktober naar 15 oktober om de dagen weer in te halen. Ook werd er een nieuwe regel gemaakt: eeuwjaren worden overgeslagen. Dat houdt in dat jaren als 1800 en 1900 worden overgeslagen als schrikkeljaar.

De uitzondering

In principe worden dus alle eeuwjaren overgeslagen, maar ook hier is weer een uitzondering. Kun je het jaar door 400 delen, dan is het wel een schrikkeljaar. Dus 2000 was wel een schrikkeljaar, maar 2100 wordt dat niet. Een hoop gepuzzel dus om ervoor te zorgen dat we gelijk blijven lopen met onze kalender. En toch helpen al deze rekenregels niet eens helemaal, eens in de 3030 jaar hebben we namelijk alsnog een dag te veel over. En de oplossing daarvoor, die is er nog steeds niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| NU.nl

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden