null Beeld

Schrik niet: vandaag kán er een hard alarm op je telefoon afgaan (en dit is de reden)

Schrik niet als er op je telefoon vandaag om 12 uur plotseling een hard alarm afgaat. Ongeveer 12 miljoen mensen in Nederland ontvangen dan namelijk een waarschuwingsbericht van de overheid op hun telefoon. Het gaat hierbij om een testbericht voor het NL-Alert.

Hard alarm is testbericht

Dit testbericht zal niet alleen op je telefoon te horen zijn, maar ook op honderden digitale reclamezuilen en op vertrekborden voor het openbaar vervoer te zien zijn. Het controlebericht wordt precies om 12.00 uur, tegelijk met het luchtalarm, verstuurd.

Waarom het NL-Alert?

Door middel van een NL-Alert informeert de overheid de bevolking over een ramp in de buurt en hoe er in dat geval het beste kan worden gehandeld. Bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties wordt deze boodschap via mobiele telefoons verzonden .

Lees ook: zó vaak zou je je telefoon moeten uitzetten

Halfjaarlijkse controle

Het systeem wordt twee keer per jaar getest. Het vorige controlebericht werd op maandag 3 juni verstuurd. Dat proefalarm werd toen ontvangen door ruim 11,7 miljoen mensen van 12 jaar en ouder.

Hoe kan het dat er geen hard alarm bij mij afgaat?

Heb jij helemaal geen NL-Alert ontvangen? Hier kunnen een aantal redenen voor zijn. Zo kan het zijn dat je toestel tijdelijk uitstond, je toestel actief in gebruik was, om bijvoorbeeld via internet een video te kijken of een app te downloaden, je in gesprek was óf omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Telegraaf

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden