null Beeld

Schrijnend tekort aan openbare toiletten viel tijdens lockdown nóg meer op

Heerlijk, we kunnen weer een dagje winkelen en dan zélfs nog tussendoor een terrasje pakken. Of misschien ga jij met goed weer graag een dag naar het bos. Allemaal heel leuk, maar… hoe zit het met naar de wc gaan? Er is nog steeds een schrijnend tekort aan openbare toiletten in Nederland.

Tijdens de coronacrisis werd dit tekort nóg duidelijker.

Tekort openbare toiletten in lockdown

Ken je dat? Je bent een dag op pad in een andere stad en gaat dan maar even ergens wat drinken, zodat je daar ook meteen naar het toilet kunt. Een gratis openbaar toilet zul je namelijk niet snel tegenkomen. Op zich een prima (zij het prijzige) oplossing, maar in de afgelopen maanden ging dit niet op. De winkels en horeca waren gesloten en daarmee óók alle beschikbare toiletten. Een dag naar het bos, strand of park is niet veel beter: ook daar hoef je niet op een plasgelegenheid te hopen.

Aan huis gekluisterd

Pas tijdens de lockdown werd duidelijk hoé afhankelijk we van horeca zijn wat betreft openbare toiletten. Zodra deze werden gesloten, verdwenen daarmee ook alle mogelijkheden om even naar de wc te gaan tijdens een dagje uit. En daarom zaten we nóg meer aan huis gekluisterd. De meeste mensen durven niet meer dan twee à drie uur van huis te zijn als ze weten dat ze nergens naar het toilet kunnen. Of nog erger: er ontstaat overlast door wildplassen en -poepen. Dat moet anders, menen ook de initiatiefnemers achter Waarkaniknaardewc.nl.

Lees ook:

Waarom je nooit ‘voor de zekerheid’ naar de wc moet gaan

Verantwoordelijk van overheid

Zo vraagt Wim Bot, beleidsadviseur bij de Fietsersbond, zich af: “Wat is de kwaliteit van een fietsroute als er onderweg geen openbaar toilet te vinden is? Het is zonde als mensen afzien van een gezonde of ontspannende activiteit, simpelweg omdat ze nergens naar het toilet kunnen." Bernique Tool, directeur bij de Maag Lever Darmstichting zegt hierover: “Ergens rustig even naar het toilet kunnen is een eerste levensbehoefte en de overheid heeft een rol en verantwoordelijkheid om dat mogelijk te maken voor iedereen. Ook in de natuur. Daarbij is de nood voor veel ouderen, patiënten, zwangere vrouwen, kinderen, mensen met een beperking, en ga zo maar door, nog veel hoger; zij hebben schone en toegankelijke toiletten regelmatig écht nodig.”

Hoge Nood App

De bovenstaande partijen doen dan ook een dringende oproep aan de overheid om te zorgen voor meer openbare toiletten. Tot die tijd blijft het behelpen. Ga jij een dag op pad en maak je je zorgen over het gebrek aan wc’s onderweg? Dan kun je de Hoge Nood-app downloaden. Op deze app kunnen eigenaren van winkels, horecaondernemingen of bedrijven hun toilet aanmelden en openstellen voor de appgebruikers. Er zijn 6000 toiletten aangemeld, en zo kun je in een oogopslag zien of er een toilet bij jou in de buurt is.

Bron | Waarkaniknaardewc.nl, Plusonline.nl

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden