null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Scholen, horeca en andere bedrijven mogen mensen zonder vaccinatie weigeren

Instellingen en bedrijven hebben volgens de wet de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het kan dus voorkomen dat mensen zonder vaccinatie geweigerd worden.

Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen. 'Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden', aldus de Gezondheidsraad.

Mensen zonder vaccinatie

Volgens de Gezondheidsraad moeten private partijen altijd een belangenafweging maken bij het eventuele weigeren van mensen zonder vaccinatie. 'Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken', aldus de raad.

Geen dwang

Bij de afweging om mensen zonder vaccinatie te weigeren, kunnen economische belangen een rol spelen, maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen. Het demissionaire kabinet is op dit moment overigens niet van plan dwang toe te passen bij vaccinatie. De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de ethische en juridische dilemma’s die rond dit onderwerp spelen.

Meer lezen over de coronavaccinatie?

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 07 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: snel meer energie met de ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen als Ellie Lust, zo reken je af met schulden, gesprekken tussen oma en kleinkind, de leukste podcasts en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden