null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Schokkende cijfers: worst en spek vergroten de kans op darmkanker

Eet jij je eieren ook met Pasen het liefst gebakken met een beetje spek? Dan is dit nieuws even slikken. Een studie heeft deze week aangetoond dat het eten van een klein beetje bewerkt vlees al kan zorgen voor een groter risico op het ontwikkelen van darmkanker. In iets mindere mate geldt dat volgens de onderzoekers voor het eten van rood vlees.

De wetenschappers van de Universiteit van Oxford volgden vijf jaar lang de eetgewoonten van bijna een half miljoen Britse volwassenen tussen de 40 en 69 jaar oud. Gedurende deze periode ontwikkelden 2.609 van de deelnemers darmkanker. De resultaten van het onderzoek werden woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of Epidemiology.

Flink verhoogd risico

De wetenschappers ontdekten dat mensen die 76 gram (ongeveer 1 hamburger) rood en bewerkt vlees per dag eten, 20% meer kans hebben om colorectale kanker te ontwikkelen dan mensen die het houden bij 21 gram vlees (gelijk aan de hoeveelheid vleeswaren die je op brood doet).

Volgens de wetenschappers brengt bewerkt vlees, zoals worst of spek, een groter risico met zich mee dan rood vlees. Bij elke 25 gram bewerkt vlees die je op een dag meer eet, stijgt het risico op darmkanker volgens de onderzoekers met 20%. Voor rood vlees geldt dat het risico stijgt met 19% bij elke 50 gram. "Een kleine hoeveelheid verwerkt vlees lijkt dus hetzelfde effect te hebben als een grotere hoeveelheid rood vlees," concludeert onderzoeker Tim Key.

Nieuwe richtlijnen nodig

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in de wereld. In Nederland staat het op plaats drie van veelvoorkomende soorten. Cancer Research UK, dat het onderzoek gedeeltelijk financierde, stelt dat de algemene richtlijn voor het eten van rood en verwerkt vlees per dag moet worden teruggebracht naar 70 gram. Momenteel is het advies nog maximaal 90 gram per dag.

Anders eten, minder drinken

Het was al langer bekend dat een grote hoeveelheid rood en bewerkt vlees het risico op het krijgen van darmkanker verhoogde. De Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde in 2015 al dat er voldoende bewijs is om verwerkt vlees te classificeren als 'kankerverwekkend voor de mens'. Deze onderzoeken zijn volgens de wetenschappers gebaseerd op de eetpatronen van mensen in de jaren 90. Omdat de voedingspatronen van veel mensen er tegenwoordig waarschijnlijk anders uitzien, was er volgens de wetenschappers aanvullend onderzoek nodig. 'Ons onderzoek geeft een actueler inzicht dat relevant is voor de vleesconsumptie van vandaag,' legt onderzoeker Key uit in een persbericht.

Uit het onderzoek bleek ook dat alcohol het risico op darmkanker kan verhogen. Een dieet met veel vezels van brood en ontbijtgranen zou het risico daarentegen juist verlagen.

Bron| CNN

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden