null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Schokkend: zó snel kan een droge kerstboom in brand vliegen

Om ervoor te zorgen dat je kerstboom zo lang mogelijk mooi blijft, is het belangrijk om hem regelmatig water te geven. Maar wist je dat dat ook voor je eigen veiligheid belangrijk is? Een droge kerstboom kan namelijk razendsnel in brand vliegen.

In deze video van een Amerikaanse overheidsinstantie is dat duidelijk te zien:

Zo voorkom je een droge kerstboom

Hoewel de tijden van echte kaarsjes in de boom allang voorbij zijn, ligt het gevaar nog steeds op de loer. Niet goed geïsoleerde of ondeugdelijke kerstverlichting kan er namelijk voor zorgen dat je boom razendsnel in brand vliegt. Nu is het natuurlijk lastig om te beoordelen of je kerstverlichting nog veilig is, maar regelmatig water geven kan al een hoop kwaad voorkomen. ‘Natte’ bomen vliegen namelijk minder snel of helemaal niet in brand.

Kerstboom in brand

Nog steeds niet overtuigd? Deze video laat zien hoe er maar dertig seconden voor nodig zijn om het hele huis in lichterlaaie te zetten.

Nog wat handige tips

  • Zet je kerstboom in de hoek die het verst weg is van de uitgang van de kamer. Zo heb je meer kans om te vluchten mócht de boom in brand vliegen.
  • Zorg ervoor dat de boom goed vaststaat en plaats hem niet in de buurt van gordijnen of ander gemakkelijk brandbaar materiaal.
  • Een droge kerstboom staat sneller in brand dan een natte boom. Koop daarom liever geen boom waarvan de naalden al uitvallen (dan is het exemplaar droog). Dat kun je controleren door even met de boom op de grond te tikken.
  • Zorg ervoor dat je bij thuiskomst 3 centimeter van de stam af zaagt en de boom mét stam in een speciale houder plaatst. Zet de stam ongeveer 5 centimeter onder water en vul het water elke dag bij.
  • Koop je een boom met een kluit? Geef die ook voldoende water.
  • Volgens de brandweer kan een boom in een verwarmde ruimte maar drie weken lang vocht vasthouden. Als een boom veel van zijn naalden verliest en bruin kleurt, is het dan ook beter om hem uit de kamer te halen.
  • Zorg ervoor dat er een goed werkende rookmelder hangt in de ruimte waar de kerstboom staat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Brandweer Eibergen, Nist, LADBible

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden