null Beeld

Schokkend: één op tien reizigers in ov weigert mondkapje te dragen

Hoewel het al een tijdje verplicht is om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen, blijkt lang niet iedereen zich hier aan te houden. Maar liefst tien procent van de reizigers weigert een mondkapje te dragen, zo  meldt Pedro Peters van branchevereniging OV-NL vandaag in de Telegraaf.

En dit maakt het werk van de vervoerders er niet makkelijker op.

“Tien procent weigert mondkapje te dragen”

“Het gaat grofweg om circa tien procent van het aantal reizigers, dat de mondkapjesplicht stelselmatig negeert,” aldus Peters. “Dan heb ik het niet over mensen die het kapje weleens vergeten of een medische noodzaak hebben om het niet te dragen.” Vervoerders doen er volgens hem alles aan om reizigers mondkapjes te laten dragen. “Zo worden er meer boa’s ingezet om toezicht te houden. Maar die kunnen niet overal tegelijk zijn,” zo legt hij uit. “Wekelijks worden 200 tot 300 boetes van 95 euro uitgedeeld, maar kennelijk schrikt dat niet genoeg af. Er is een harde kern die dwarsligt, ook in de supermarkt. Een maatschappelijk probleem.”

Lees ook: Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

Mondkapjesplicht Nederland

In Nederland geldt al een lange tijd een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Reizigers die met de trein, bus of metro reizen, zijn verplicht om een mondkapje te dragen. Inmiddels is het ook al een tijdje verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, winkels en bibliotheken. Mensen die weigeren om een mondkapje te dragen, kunnen toegang geweigerd worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden