null Beeld

Scheiden en kinderen: zo regel je het goed

- Advertorial -

Jij en je partner gaan uit elkaar. Met de juiste aanpak zorg je ervoor dat jullie zelf én de kinderen de scheiding goed doorstaan. Het is belangrijk om heldere afspraken te maken en de kinderen op de juiste momenten te betrekken. Dat is makkelijker dan je denkt. En komen jullie er samen niet uit, schakel dan een mediator in.

Maak er geen geheim van

Kinderen mogen natuurlijk niet de dupe worden van de scheiding. Samen kunnen jullie daarvoor zorgen. Houd in elk geval niet te lang geheim dat jullie uit elkaar gaan en probeer de redenen op een begrijpelijke manier uit te leggen. Ga daarbij niet te veel de diepte in. Ongetwijfeld zullen jullie kinderen vragen hebben: bij wie gaan ze wonen en zullen ze hun vader of moeder dan nog zien? Onthoud dat kinderen veerkrachtig zijn. Pakken jullie het goed aan, dan hoeft de scheiding echt niet schadelijk voor ze te zijn.

Soms kun je wat hulp gebruiken

Vinden jullie het lastig om er samen uit te komen en jullie kinderen de begeleiding te geven die ze nodig hebben? Overweeg dan om te scheiden met hulp van een mediator. Bregje de Jong, scheidingsmediator bij DAS legt uit hoe het werkt. “Een mediator, ook wel scheidingscoach of bemiddelaar genoemd, geeft geen advies, kiest geen partij en neemt geen inhoudelijke beslissingen voor jullie, maar is wel een onafhankelijke derde, die tussen jou en jouw partner bemiddelt. Een scheidingsmediator denkt met beiden mee en begeleidt jullie om zelf tot afspraken te komen. Met betrekking tot de kinderen, maar bijvoorbeeld ook over de financiën en de verdeling van spullen.”

Kinderen staan centraal

Het grote voordeel van scheiden met een mediator is dat er volop aandacht is voor de kinderen. “Bij DAS doen we dat met het programma Kinderen in Echtscheiding Situatie (KIES)”, vertelt Bregje. “ Zo geven we kinderen de gelegenheid om te praten over hun wensen en wat de scheiding voor hen betekent. Dat doen we in minimaal twee gesprekken met alle kinderen vanaf vijf jaar. In een groep, of individueel als dat nodig blijkt.”

Ouderschapsplan verplicht

Ook kan een mediator helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Zijn jullie kinderen minderjarig ? Dan is zo’n plan zelfs wettelijk verplicht. In zo’n ouderschapsplan leggen jullie samen alles vast wat belangrijk is voor de opvoeding van de kinderen, zoals voogdij, bezoekregelingen en financiële zaken. Een aantal onderdelen is verplicht:

• De alimentatie die jij of je ex-partner gaat betalen voor de opvoeding van de kinderen.

• Financiële afspraken over bijzondere kosten, zoals schoolreisjes.

• Afspraken over belangrijke momenten voor de kinderen. Denk aan schoolkeuze en medische behandeling.

• De omgangsregeling: wanneer zijn de kinderen bij welke ouder?

• Afspraken over de manier waarop jij als ouders elkaar op de hoogte houden over de kinderen.

Hoe gedetailleerd jullie afspraken maken, mogen jullie zelf weten. Een mediator helpt jullie om het ouderschapsplan compleet en toekomstbestendig te maken. Zo komen jullie vaak tot afspraken waar jij en je partner zelf niet aan hadden gedacht. Misschien willen jullie bijvoorbeeld vastleggen binnen welke straal de andere ouder mag verhuizen en hoe jullie aankijken tegen piercings en tatoeages.

Leestip: gratis informatiegids over scheiden

Je scheiding goed aanpakken? Download de gratis informatiegids over scheiden van DAS met handige tips en aandachtspunten.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden