null Beeld

Roswitha plaatste een foto van een kom soep en moet nu bijna 5000 euro betalen

Roswitha Heijmerink (52) denkt wel twee keer na voordat ze weer iets op haar Facebookpagina zet. De vrouw plaatste vorig jaar een foto van een kom erwtensoep op haar pagina en moet daar nu een fikse boete voor gaan betalen. De kosten? Een slordige 4967,16 euro...

Tegenover RTL Nieuws doet Roswitha nu haar verhaal.

Kom soep

De eigenaresse van een broodjeszaak zat vorig jaar ’s avonds op de bank, toen ze het idee kreeg om de week daarna snert te gaan serveren in haar eigen zaak. Ze besloot het op haar Facebookpagina aan te kondigen, met een foto van een kom soep erbij. De foto vond ze via Google.

“Geen bijzondere foto”

“Ik zocht op erwtensoep en boerenbont, want alles in mijn zaak heeft dat thema.” Al snel vond ze een toepasselijke afbeelding. “Erwtensoep in een boerenbont-soepkom, met een lichtblauw geruit kleedje eronder. Het was eigenlijk geen bijzonder mooie of spectaculaire foto,” aldus Roswitha.

Boete

Helaas bezorgde de foto haar al snel problemen. Slechts een paar dagen later ontving ze een bericht van de maker van de foto. “Ik moest 1500 euro betalen voor het onrechtmatig gebruik van de foto. Ik schrok me rot en heb hem meteen een bericht gestuurd en geprobeerd om er samen uit te komen.”

Bericht advocaat

Roswitha wilde de man best iets betalen, maar niet zo’n hoog bedrag. “Hij reageerde niet en een paar dagen later kreeg ik bericht van zijn advocaat.” In de weken daarna krijgt Roswitha meerdere herinneringen en aanmaningen, waarin ze gesommeerd wordt om het bedrag te betalen.

Dagvaarding

“Ik vertrouwde het niet en heb toen besloten om niet meer te reageren. Ik wilde een advocaat inschakelen via mijn rechtsbijstandsverzekering, maar auteursrecht bleek niet onder de verzekering te vallen,” zo vertelt Roswitha. Na een paar dagen ontving ze een dagvaarding. De fotograaf was verder gaan zoeken op haar Facebookpagina en had nog drie foto's gevonden uit 2016 die ze gebruikt had zonder toestemming, en ook daar wilde hij een schadevergoeding voor.

Schadevergoeding

Vorige maand moest Roswitha voor de rechter verschijnen. Die oordeelde dat ze de foto's niet had mogen gebruiken zonder toestemming en bronvermelding. “Ik moet een schadevergoeding aan de fotograaf betalen, plus de kosten van zijn advocaat en de verdere proceskosten.”

Crowdfundactie

In totaal een bedrag van bijna 5000 euro, dat ze binnen tien dagen moet betalen. “Die zijn morgen om, maar dat geld heb ik niet. Dus ik ga nu een crowdfundactie opzetten om het bedrag bij elkaar te krijgen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden