null Beeld

Roddelen: waarom doen we het zo graag?

Roddelen, we doen het allemaal. En nee, het is niet alleen een vrouwensport, ook mannen maken zich er schuldig aan. Waarom doen we het zo graag? Is het echt zo slecht? En kun je ermee stoppen? 

De meeste mensen besteden een groot deel van hun tijd aan roddelen. Dit wordt vaak gezien als ongewenst gedrag. Er kunnen mensen door worden gekwetst en het vertrouwen in relaties kan erdoor stukgaan. Maar toch doet iedereen het. Roddelen is onweerstaanbaar; ook al willen we het niet, we doen het. We vertellen zelf niet alleen roddels, maar luisteren ook graag naar roddels die anderen vertellen.

Waarom roddelen we?

Uit jaloezie of boosheid

De meest voorkomende reden waarom we roddelen is omdat we jaloers zijn op anderen of omdat we boos zijn op diegenen. De verhalen die dan rondgaan over de ander zijn bijna altijd negatief. De grens bij roddelen trekken we bij onze vrienden en familie. Over hen wordt het minst geroddeld.

Om stress te verminderen

Roddelen is een uitstekende manier om je emoties te uiten en op deze manier stoom af te blazen. Hiermee raak je je frustraties kwijt en wordt je gevoel van stress verlaagd.

Om vriendschapsbanden te versterken

Om stress te bestrijden en ons hart te luchten, praten we met vrienden. Roddelen kan helpen een vriendschapsrelatie te versterken door te praten over een gedeeld gevoel van afkeer op een situatie of persoon. We roddelen met degenen die we vertrouwen om ons gelijk te krijgen, onze kant te kiezen en een veilig gevoel te geven. Kortom: roddelen zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen.

Om onze onzekerheid te verbergen

Wie constant roddelt, is meestal onzeker of gebruikt roddelen als een verdedigingsmechanisme. Als je vaak slecht over mensen spreekt, terwijl je je eigenlijk kwetsbaar voelt, kan het je imago een boost geven. Het leidt de aandacht af van je negatieve eigenschappen als verlegen en onzeker zijn. Maar geruchten verspreiden kan ook leiden tot stress en je slaappatroon verstoren, tot je uiteindelijk doodmoe bent. Uiteindelijk leiden je werk en je persoonlijke leven hieronder. Het schaadt meer dan het goed doet.

Om geïnformeerd te zijn

Voor sommige mensen is roddelen net als de krant lezen. Je krijgt op die manier de laatste nieuwtjes te horen en bent weer op de hoogte van wat er in je omgeving gebeurt. In die zin is roddelen vaak een positieve zaak en de roddels hoeven dan ook niet negatief te zijn. Je wordt geïnformeerd over kennissen die bijvoorbeeld zijn gescheiden, of iemand hebben verloren, zo kan er leed worden voorkomen.

Tips om te stoppen

Stoppen met roddelen is niet eenvoudig. Het belangrijkste is om van je negatieve gedachten af te komen. Probeer positief over jezelf en anderen te praten. Denk na over met wie je vaak roddelt, vaak gebeurt het in vriendinnengroepen. Als je vaak tijd spendeert bij mensen die negatief zijn ingesteld, is het moeilijk om ermee te stoppen. Soms is de beste manier om te stoppen met roddelen om van sociaal netwerk te veranderen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden