null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

RIVM waarschuwt voor verhoogd risico op legionella

De afgelopen zeven jaar is het aantal besmettingen met legionella steeds verder toegenomen. De bron van de besmetting is alleen vaak lastig te vinden. Uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt nu dat de oorzaak mogelijk bij afvalwaterzuiveringsinstallaties ligt.

Legionella is een bacterie die bij inademing kan zorgen voor een bacterie in de longen. Binnen twee tot tien dagen na de besmetting ontstaan griepachtige verschijnselen. In sommige gevallen zijn die zo erg, dat er een ernstige longontsteking ontstaat. Deze zogeheten veteranenziekte kan, wanneer de antibioticabehandeling niet goed aanslaat, zelfs dodelijk zijn. Het RIVM stelt nu in een onderzoeksrapport dat ‘de afgelopen jaren een aantal patiënten ziek is geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen.’

Beschermende maatregelen

Er is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen welke maatregelen er exact nodig zijn om legionellabesmetting te voorkomen. Toch is de bedrijven vast geadviseerd, om de open waterbassins met beluchting af te dekken. Zo wordt legionella minder snel naar de omgeving verspreid. Daarnaast kan gezuiverd afvalwater beter niet meer worden gebruikt voor werkzaamheden of processen waarbij dat water verneveld wordt. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakwerkzaamheden bij bedrijven. Medewerkers van waterzuiveringsinstallaties moeten ook beschermende kleding gaan dragen.

Meer risico in de zomer

Het aantal legionella-longontstekingen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Vooral ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen kans om ziek te worden door een besmetting met de bacterie. In 2017 werden 550 longontstekingen aan de bacterie gelinkt. Het werkelijke aantal ligt echter hoger, omdat niet alle patiënten goed onderzocht kunnen worden. In de zomer zijn er over het algemeen meer patiënten dan in de winter. Dat komt doordat de besmetting plaatsvindt door beneveling; denk aan fonteinen, tuinsproeiers en luchtkoelers. Mensen kunnen alleen door inademing besmet raken.

Lees ook

Zo kun je een besmetting met Legionella herkennen én voorkomen

Bron| RIVM, Kassa, Zembla, NOS

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden