null Beeld

RIVM waarschuwt voor geluidsoverlast: slechter voor je gezondheid dan je denkt

De geluidrichtlijnen die de Wereldgezondheidsorganisatie in 2018 opstelde zijn in Nederland achterhaald. Dat concludeert het RIVM uit hun onderzoek. Daarnaast worden de gezondheidsrisico’s wanneer je last hebt van geluidsoverlast nog te vaak onderschat. Het wettelijk toegestane geluidsniveau? Dat moet met nieuwe maatregelen omlaag.

Last van geluidsoverlast? Dan behoor je bij een van de miljoen andere Nederlanders met hetzelfde probleem.

Meer last van geluidsoverlast

Uit de cijfers van de WHO in 2018 blijkt dat het geluid van treinverkeer onder de 54 decibel moet blijven, wegverkeer niet meer dan 53 decibel mag zijn, en voor vliegtuigen en windmolens is geluidsoverlast al schadelijk bij een decibel van 45. Heb je last van geluidsoverlast boven deze aantallen? Dan kan dit zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

RTL Nieuws legde deze cijfers af tegen de geluidgegevens van het RIVM. Hieruit bleek dat maar liefst 37 procent van de huizen in Nederland last heeft van meer dan 55 decibel aan geluidsoverlast. Dat houdt in dat bijna drie miljoen huizen aan te veel geluid worden blootgesteld. Daarnaast blijkt uit de cijfers van het RIVM dat 7000 Nederlanders last hebben van windturbines, 100.000 mensen hebben geluidsoverlast door treinverkeer, ongeveer 260.000 mensen hebben last van vliegtuigverkeer en maar liefst 970.000 mensen hebben ernstige geluidshinder door wegverkeer.

Gezondheidsrisico’s door geluidsoverlast

Geluidsoverlast lijkt misschien niet heel gevaarlijk, maar vooral vervelend. Toch is het schadelijker voor je gezondheid dan je denkt. Zo kan te veel geluid niet alleen voor slaapproblemen en meer stress zorgen, maar dit zorgt ook voor een hogere bloeddruk. En dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten.

Al eerder meldde Fred Woudenberg, hoofd van de afdeling leefomgeving Amsterdam aan RTL Nieuws dat dit soort geluidsoverlast voor zo’n honderden hartinfarcten per jaar kan zorgen. Daarnaast zijn er nu nieuwe inzichten waaruit blijkt dat al bij lagere geluidniveaus dan die door de WHO zijn opgesteld, je coronaire (met betrekking tot de kransslagader) hartziekten kunt oplopen. En ook de geluidshinder van treinverkeer blijkt schadelijker voor je gezondheid dan eerder werd gedacht.

Lees ook

Waarom mensen die in de stad wonen een grotere kans hebben op een beroerte

Nieuw beleid

Vanwege dit soort gezondheidsrisico’s en nieuwe inzichten over de schadelijkheid, moet het wettelijk toegestane geluidsniveau volgens het RIVM dus omlaag. Daarom moet volgens hen het kabinet met gerichte maatregelen komen om de geluidsoverlast te verminderen. Ook moeten de gebieden met geluidshinder beter in beeld worden gebracht. Het RIVM-rapport en de nieuwste inzichten van de WHO moeten handvatten bieden voor het kabinet om tot een nieuw beleid te komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina's aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden