null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

RIVM: piek derde golf mogelijk minder heftig én sneller voorbij dan verwacht

De duur en piek van de derde golf valt mogelijk korter en lager uit dan verwacht. Dit meldt het RIVM op basis van nieuwe berekeningen, zo meldt Nieuwsuur.

Waarom vallen de cijfers nu zo anders uit? En wat betekent dit voor het huidige coronabeleid?

Derde golf-piek met bijna helft minder ic-patiënten dan verwacht

We zitten middenin de derde golf. De piek staat voor de deur, maar eerder dan verwacht. Het RIVM dacht dat rond 1 mei zo'n 1400 mensen met corona op de intensive care zouden liggen. Maar uit de nieuwe prognose die het RIVM afgelopen vrijdag presenteerde, blijkt dat hoogtepunt nu al half april te zijn. En het aantal ic-patiënten wordt volgens die voorspelling ook nog eens veel lager dan verwacht: in totaal 800, wat bijna de helft minder is dan de aanvankelijke berekening.

Geen versoepelingen

Waarom de prognose nu zo anders uitvalt? Dat komt onder meer doordat het aantal besmettingen de afgelopen weken 'niet uit de bocht is gevlogen', zo verklaart het Outbreak Management Team (OMT)-lid Marc Bonten tegenover Nieuwsuur. "Dit is onder de aanname dat er de komende weken veel mensen worden gevaccineerd", legt hij uit. En met de tijdelijke pauze van AstraZeneca onder 60-minners, wordt dat nog spannend. Daarom blijft de expert kritisch over de positievere, nieuwe grafiek. "De tweede voorwaarde is dat we niet versoepelen. Tot slot moeten de maatregelen worden gehandhaafd en moeten mensen die zo goed mogelijk naleven."

Volgens Nieuwsuur worden de nieuwe bevindingen van het RIVM woensdag in de Kamer besproken.

Bron | Nieuwsuur

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden