null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RIVM past corona-richtlijn over bezoek aan ouderen aan

Ouderen zijn een van de grootste risicogroepen van het coronavirus. En momenteel voelen zij misschien ook wel het eenzaamst. Vanaf vandaag geldt er gelukkig een nieuwe richtlijn.

Een richtlijn die die vereenzaming hopelijk flink kan indammen.

Ouderen geen bezoek

Aan het begin van de coronacrisis raadde het RIVM aan om het bezoek aan ouderen zo veel mogelijk te beperken. Maar het 'mócht' wel nog, hoe oud ze ook waren. Begin april werd die richtlijn een stuk strenger: 'Ga niet op bezoek bij mensen van zeventig jaar of ouder', klonk het toen op de site van het RIVM. Na veel klachten, vooral van ouderen zelf, is die richtlijn nu weer aangepast. Per vandaag.

Weken niemand zien en spreken

"Oudere mensen belden naar onze telefoonlijn en gaven aan dat ze gezond zijn en toch geen bezoek mochten ontvangen", vertelt Liane den Haan, directeur van ouderenbond ANBO. "En dat ze dagen, soms zelfs weken, niemand hadden gezien en gesproken. Familie kwam wel boodschappen brengen, maar zette ze voor de deur en kwam niet binnen voor een praatje of een kopje koffie." Ze voelden zich eenzaam, en dat besloot de ANBO te melden aan het kabinet.

Wereld van verschil

Met resultaat: vanaf nu maakt het RIVM op de site duidelijker dat het oké is om thuiswonende zeventigplussers te bezoeken. Tenminste, door één of twee vaste personen en uiteraard met de nodige maatregelen (afstand houden, handen wassen, niet langsgaan als je symptomen hebt) om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. En dat is een verademing voor veel ouderen. "Het is al een wereld van verschil als een buurvrouw of een familielid even een kopje koffie kan komen drinken", aldus Den Haan.

Maar ga niet knuffelen of kussen

En niet alleen voor de ouderen zelf, maar ook voor hun kinderen, kleinkinderen en andere geliefden. "Voor mensen is het nu weer duidelijk dat ze even iemand kunnen zien en spreken", zegt Den Haan. "Natuurlijk is het fijn als een zoon of dochter de boodschappen voor de deur zet, maar het is zo belangrijk als ze een praatje kunnen maken. Maar ga niet knuffelen of kussen en houd je aan de andere RIVM-maatregelen."

Ouderen die zich eenzaam voelen en graag een praatje willen maken, kunnen elke werkdag van 9.00 uur tot 21.00 uur bellen met de ANBO: 0348 – 46 66 66.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANBO

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 18 ligt in de winkels, en die staat volledig in het teken van 75 jaar vrijheid. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden