null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RIVM: Nederlanders bewegen meer dan ze denken (ja, ook jij)

Beweeg jij genoeg? Misschien meer dan je denkt. In 2020 voldeden meer Nederlanders aan de richtlijnen voor gezond bewegen dan in 2019, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Ondanks corona. Maar niet iedereen is zich daarvan bewust.

We zijn dus beter bezig dan we denken!

Onbewust veel aan het bewegen

Volgens de beweegrichtlijn moeten volwassenen minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning doen en twee keer per week spieroefeningen. In 2020 voldeden meer mensen aan die richtlijnen dan in 2019, namelijk 53 procent tegenover 49 procent. Daar kom je makkelijker aan dan je misschien denkt. "Mensen zijn zich er soms zelf niet van bewust dat ze bewegen. Wij tellen bijvoorbeeld ook klussen in huis mee, zoals het opruimen van de zolder in coronatijd en werken in de tuin", zegt RIVM-onderzoeker Wanda Wendel-Vos tegen NOS. De mensen die ook daadwerkelijk naar de sportschool gaan, geven aan ietsje vaker per week te gaan dan voorheen: 3 á 4 keer per week in 2020, tegenover maximaal 3 keer per week in 2019.

Meer wandelen, klussen en hardlopen

Je zou zeggen dat door de maandenlange sluiting van de sportscholen, we massaal minder bewogen. Die dip is ook wel een beetje terug te zien in het voorjaar en in december, toen de lockdowns waren. Maar juist doordat we meer tijd thuis doorbrachten, gingen we meer wandelen en klussen. En dat wordt dus ook meegeteld als bewegen. Ook hardlopen is een stuk populairder geworden: 19 procent gaf aan dit in 2020 te doen, tegenover 16 procent in 2019.

Lees ook:

Meer bewegen zonder te gaan sporten: het kan met deze 16 tips

Meer bewegen zonder te sporten

Voldoe jij écht niet aan de beweegrichtlijn? Daar heb je vast zo je redenen voor, maar wij delen graag deze 16 tips om meer te bewegen zónder te sporten met je.

Bron | RIVM, NOS

Beeld | Getty

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden