null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RIVM en GGD adviseren: kijk naar weekcijfers in plaats van dagcijfers

De ene dag schieten de besmettingscijfers omhoog, terwijl het de dag erna weer flink onder de voorgaande aantallen zit. Van 5214 op een maandag, naar 3979 op dinsdag en toch weer 5790 op vrijdag. Als we van de dagcijfers uit moeten gaan is het dus lastig te zeggen of we nou de goede kant opgaan, of juist niet. Daarom zouden we volgens het RIVM en de GGD geen harde conclusies moeten trekken uit de dagcijfers, maar in plaats daarvan meer naar de weekcijfers moeten kijken. 

Ook zouden we volgens de GGD naar percentages in plaats van aantallen moeten kijken.

Weekcijfers in plaats van dagcijfers

Krijg jij ook dagelijks een melding van de besmettingscijfers? Dan kunnen die getallen je inmiddels een beetje verwarren. De ene dag lijkt het goed te gaan, terwijl de dag erna het aantal positief geteste mensen weer flink omhoogschiet. Dat die cijfers zou uiteenlopen, dat komt volgens de GGD door het aantal coronatesten dat dagelijks wordt afgenomen. In het begin van de week wordt er aanzienlijk meer getest. Daarnaast blijken mensen die in het weekend worden getest gemiddeld vaker een positieve uitslag terug te krijgen. Ook zijn er af en toe storingen waardoor de dagcijfers niet kloppen. Door die factoren kun je uit de dagcijfers moeilijker concluderen hoe het er met het coronavirus voor staat. Daarom adviseren het RIVM en de GGD om te kijken naar de weekcijfers in plaats van dagcijfers.

RIVM-woordvoerder Wychgel legt aan NOS uit dat je met dagcijfers geen trend kunt laten zien. Daarvoor moeten we naar de cijfers van week tot week kijken.

Geen aantallen maar percentages

Doordat er op de ene dag meer testen worden afgenomen dan de andere is het volgens GGD-woordvoerder Sonja Kloppenburg belangrijk om niet naar de aantallen te kijken, maar naar het percentage positieve uitslagen. Hierdoor weet je het aantal besmettingen in vergelijking met het aantal tests van die dag. Dat percentage dat wordt ook wel de besmettingsgraad genoemd. En dat getal verandert volgens de GGD een stuk gelijkmatiger dan de dagelijkse besmettingsaantallen. Zo werden er op vrijdag bijvoorbeeld bijna 1300 meer mensen positief getest op het coronavirus dan de dag ervoor, maar werden die dag ook relatief meer mensen getest. In de aantallen lijkt het dan een aanzienlijke stijging, terwijl als je naar het percentage kijkt de besmettingsgraad op beide dagen hetzelfde is.

Lees ook: Testen zonder klachten: waarom heeft het nu wel nut?

Kijk naar de andere cijfers

Als laatste zijn niet alleen de besmettingsaantallen van belang om beter zicht te krijgen op de ontwikkeling van het coronavirus, ook de ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen geven een beter beeld van de ziekte. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat het aantal besmettingen in een week wel fors stijgt, maar dat die coronapatiënten bijna niet in het ziekenhuis belanden of hieraan sterven. Ook dat geeft inzicht op de ernst van de situatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden