null Beeld

Rijkswaterstaat stelt vanaf vandaag een hitteprotocol in

De aankomende dagen staat ons een hittegolf te wachten. Daarom komt Rijkswaterstaat met een speciaal hitteprotocol dat vanaf vandaag van kracht is. Dit omdat ze het onverantwoord vinden om weggebruikers bij pech met hoge temperaturen lang in de brandende zon te laten staan. Waarschijnlijk blijven deze regels de komende dagen ook nog gelden.

We vertellen je wat dat hitteprotocol van Rijkswaterstaat inhoudt.

Hitteprotocol van Rijkswaterstaat

Vandaag kunnen we op sommige plekken tropische temperaturen van 30 graden of hoger verwachten. Daarom heeft Rijkswaterstaat voor de provincies waar het volgens het KNMI echt heet gaat worden een hitteprotocol opgesteld. Alleen in Groningen, Friesland en Drenthe gelden deze regels niet. Het hitteprotocol is van 10.00 uur tot 20.00 uur in de rest van Nederland van kracht.

Snelle hulp bij pech

Door de hittegolf kan de wegdektemperatuur tot wel 50 graden stijgen. Daarom worden weggebruikers met pech langs de weg sneller geholpen dan normaal. Daarnaast worden bergers ingeschakeld die de automobilisten met pech snel naar een veilige locatie kunnen brengen met voldoende voorzieningen, bijvoorbeeld een parkeerplaats of tankstation. Daarnaast wordt met dit hitteprotocol aangeraden om voldoende water mee te nemen en een paraplu in de auto te leggen. Mocht je met pech langs de weg staan, dan kun je je op deze manier weren tegen de brandende zon tot er hulp komt. Daarnaast vraagt Rijkswaterstaat weggebruikers om extra alert te zijn op de weg, omdat door de hitte je concentratie in het verkeer kan verslappen.

Lees ook: Hittegolf? 21 tips die je helpen het hoofd koel te houden

Brand in de berm

Door de hitte kunnen weggebruikers ook meer overlast krijgen van bijvoorbeeld bermbranden die ontstaan door de warmte in combinatie met droogte. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de natuur, maar ook als je met pech achter de vangrail op hulp moet wachten. Weggebruikers worden door Rijkswaterstaat opgeroepen om hun sigarettenpeuken en afval niet uit het raam te gooien om de kans op bermbranden te verkleinen. Mocht je een bermbrand tegenkomen, zoek dan een veilige plaats en bel 112 of de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (gratis).

Meer brandgevaar in de auto

Door de brandende zon kan ook de temperatuur in de auto flink stijgen. Eerder waarschuwde de brandweer al om geen plastic flesjes en desinfecterende handgels in de auto te laten liggen, omdat dit tot autobranden kan leiden. Door de hittegolf is deze kans nog groter en werkt de zon als een soort vergrootglas. Pas hiervoor de komende dagen dus extra goed op. Hoe lang het hitteprotocol van Rijkswaterstaat precies van kracht blijft, is niet duidelijk. Dat hangt af van de weersverwachting voor de komende dagen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijkswaterstaat

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden