null Beeld

Retourtje Griekenland: Oranjes weer terug in Nederland na afbreken omstreden vakantie

Het werd een wel heel korte vakantie voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters. Zaterdagavond landden zij iets na 20.00 uur op Schiphol, nadat er veel ophef was ontstaan over hun reisje naar Griekenland. Niet alleen in de Tweede Kamer ontstond er kritiek, maar ook op social media barstte het los. Inmiddels zijn de Oranjes weer terug in Nederland en reageren ze op de kritiek.

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat een Griekse vakantie van het koningshuis voor ophef zorgt.

Oranjes na één dag vakantie Griekenland alweer terug in Nederland

Op vrijdagmiddag vertrokken de Oranjes met het regeringsvliegtuig richting het Griekse schiereiland Peloponnesos, waar ze een vakantiehuis hebben. Daar geldt op dit moment een geel reisadvies. Al snel stroomde de reacties vol verontwaardiging binnen. Daarom besloten de Oranjes een paar uur na de landing hun vakantie af te breken, en kwamen zij zaterdagavond alweer terug naar Nederland. Inmiddels is ook de koninklijke vlag weer gehesen op paleis Huis ten Bosch in Den Haag, als teken dat de Oranjes weer in Nederland zijn. Bij thuiskomst werd er ook een kiekje gemaakt van de vakantiegangers.

Kritiek uit de Tweede Kamer en reactie Rutte

Bij de Tweede Kamer viel de actie van de Oranjes niet goed in de smaak. Velen vonden het onverstandig om als koning naar Griekenland te gaan, terwijl de rest van de bevolking op het hart wordt gedrukt om zoveel mogelijk thuis te blijven om het coronavirus onder de duim te krijgen. Premier Mark Rutte was al op de hoogte van de vakantie van de Oranjes. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij weten een verkeerde inschatting te hebben gemaakt. Hij erkent te laat te hebben beseft dat de vakantie niet te rijmen was met de aanscherpte maatregelen en oplopende besmettingen. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wist van de vakantieplannen van de koning af. Zij lieten weten hier geen uitspraken over te willen doen, omdat het een privéaangelegenheid is. Wel lieten ze weten dat de koning zich aan de geldende reisadviezen en coronamaatregelen hield.

Ophef op social media

In de media en op social media schoot de vakantie van de Oranjes naar Griekenland ook in het verkeerde keelgat. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", liet koning Willem-Alexander in een verklaring weten. Ook laat hij weten dat om het coronavirus eronder te krijgen, het noodzakelijk is dat de richtlijnen van de overheid worden nagevolgd en dat de discussie naar aanleiding van hun vakantie hier niet aan bijdraagt.

Lees ook

Waarom we in Nederland geen vakantiefoto’s van de Oranjes mogen delen

Eerdere verontwaardiging

Al eerder dit jaar zorgde een uitstapje naar Griekenland van koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor ophef. Toen gingen zij tijdens hun vakantie op de foto met een restauranteigenaar waarbij zij geen anderhalve meter afstand hielden. Toen liet het koningspaar weten in de spontaniteit van het moment hier niet op te hebben gelet.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Koninklijk Huis, NU.nl, NOS, RTL Nieuws

Beeld | RVD/Wesley de Wit

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden