null Beeld

Resultaten van Chinees vaccin bieden hoop

Hoewel het aantal coronapatiënten nog met de dag blijft afnemen, is het gevaar nog niet geweken. De angst voor een tweede golf ligt op de loer. Daarom blijven onderzoekers uit allerlei landen druk bezig met de zoektocht naar een werkend vaccin. Een Chinees vaccin is inmiddels getest op meer dan honderd inwoners uit Wuhan en de resultaten bieden nieuwe hoop.

Ook de bijwerkingen van het vaccin tegen corona lijken minimaal.

Chinees vaccin

Over heel de wereld zijn verschillende fabrikanten hard bezig om een werkend vaccin op de markt te brengen. Dat leidde al tot meer dan honderd verschillende vaccins, waarvan de WHO er al acht goedgekeurde om op mensen te testen. Het Chinese vaccin van CanSino Biologics is tot nu toe de koploper in de strijd. Het vaccin draagt de naam Ad5-nCoV en kon als een van de eerste al in maart getest worden op mensen. De eerste resultaten hiervan zijn nu geanalyseerd. Hieruit blijkt tot nu toe dat de antistoffen relatief snel werken bij de testpersonen. Bij de meeste deelnemers was de aanmaak van antistoffen tegen het virus namelijk al binnen twee weken te zien. Ook de bijwerkingen lijken tot nu toe zeer beperkt.

Het onderzoek

Om de effectiviteit en de bijwerkingen van het vaccin te testen zijn in totaal 108 gezonde inwoners uit Wuhan gevaccineerd. De leeftijden van de deelnemers lopen uiteen van 18 tot 60 jaar. De deelnemers kregen verdeeld in drie groepen een lage, middelhoge en hoge dosis van het vaccin toegediend. Voor het onderzoek is een lichtere versie van een ander verkoudheidsvirus gebruikt om genetisch materiaal van het coronavirus te verkrijgen. Bij het toedienen van het vaccin maakte het immuunsysteem bepaalde antistoffen aan die tegen het eiwit werken dat gekoppeld is aan het coronavirus. Twee weken na het toedienen van het vaccin hadden alle drie de groepen immuunrespons en na vier weken bijna alle proefpersonen antistoffen. Daarvan bleek de helft van de deelnemers met een lage tot middelhoge dosis het coronavirus met antistoffen te kunnen uitschakelen. Bij de proefpersonen met een hoge dosis was dit al driekwart.

Lees ook: Híer in Nederland worden momenteel de meeste coronabesmettingen opgelopen

Verder onderzoek

Hoewel deze eerste resultaten van het geteste Chinese vaccin hoopvol lijken, moet er nog wel voorzichtig worden gedaan met het interpreteren. Normaal heeft een vaccin veel langer de tijd nodig om te ontwikkelen en getest te worden. Maar door het coronavirus is dit proces in veel landen versneld. Inmiddels zijn de onderzoekers begonnen met een tweede test met vijfhonderd deelnemers die een lage, gemiddelde of placebo vaccinatie krijgen. Hier doen ook proefpersonen van boven de 60 jaar aan mee.

Bijwerkingen

Naast dat het vaccin dus snel lijkt te werken, lijken tot nu toe ook de bijwerkingen erg mee te vallen. Het gaat vooral om klachten als lichte koorts, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Van de 108 proefpersonen waren er negen die 38,5 graden koorts kregen en was er één deelnemer die naast hoge koorts ook nog last kreeg van kortademigheid, spierpijn en vermoeidheid. Overigens duurden de klachten van de deelnemers maximaal 48 uur. Toch moeten we ook met deze resultaten nog voorzichtig zijn en blijven de bijwerkingen tot zes maanden na de vaccinatie nog onderzocht. Wel biedt de voortgang van het onderzoek hoop dat er nog binnen dit jaar een werkend vaccin op de markt zal komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden