null Beeld

Reddingsbrigade waarschuwt strandgangers: ‘Pas op voor muien en stromingsgevaar’

Nu we een paar mooie zomerdagen in het vooruitzicht hebben, trekken veel mensen naar de kust. Heerlijk natuurlijk, zo’n dagje strand, maar volgens de Reddingsbrigade is het belangrijk om ook rekening te houden met een aantal gevaren, zoals muien en stromingsgevaar.

Wij leggen je uit waar je op moet letten als je in de zee gaat zwemmen.

Muien herkennen

Muien zijn onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan zogeheten geulen of stroomgaten, waardoor het water uit het zwin (de verdieping in het zand van het strand evenwijdig aan de kust) naar de open zee stroomt. Muien kunnen echter ook in banken zitten die bij laagwater niet zichtbaar zijn: namelijk de tweede en derde banken. Deze muien zijn vaak alleen te herkennen bij westenwind, aan de lagere of ontbrekende branding.

Lees ook: Met je hond naar het strand? Waarom zeewater gevaarlijk voor 'm kan zijn

Wat moet je doen als je in een mui terechtkomt?

In muien is de stroming ontzettend sterk: deze trekt ook altijd

richting open zee. Het laatste wat je wilt is dan ook in zo’n mui terechtkomen.

Gebeurt dit toch, dan is het volgens de Reddingsbrigade belangrijk om vooral

niet tegen zo’n stroming in te zwemmen. Het maakt niet uit hoe goed je kunt

zwemmen, je wordt er doodmoe van en redt het niet. In plaats hiervan kun je

beter met de stroming mee gaan en schuin weg zwemmen, zodat je op een zandbank

belandt. Lukt dit je niet? Probeer dan zo rustig mogelijk te blijven en probeer

de aandacht van strandbezoekers en/of lifeguards te trekken.

In onderstaande afbeelding kun je zien wat je precies moet doen als je in een mui terechtkomt:

null Beeld

Onderstroom naar open zee

Iets waar je ook voor moet oppassen, is een sterke onderstroom naar open zee. Wanneer je door een golf omvergeduwd wordt, kun je door de onderstroom een stuk van de kust af getrokken worden. Het is hier dieper en kouder en staan wordt steeds moeilijker, zeker wanneer dit zich een paar keer herhaalt. Zwemmers kunnen in paniek raken of door de extra krachtinspanning kramp krijgen, waardoor zwemmen soms niet meer lukt.

Probeer daarom nooit te diep de zee in te gaan en altijd te zwemmen op een locatie waar toezicht wordt gehouden door de reddingsbrigade. Waak er ook voor dat je niet afdrijft op een luchtbedje maar altijd in de buurt van het strand blijft.

Afgesloten wegen naar Zandvoort, Bloemendaal en andere kustplekken

Mensen die vandaag of de komende dagen naar het strand gaan, moeten er trouwens rekening mee houden dat de kans groot is dat de wegen naar Zandvoort, Bloemendaal en andere trekpleisters worden afgesloten als daar te veel bezoekers zijn. Ook de parkeerplaatsen kunnen worden gesloten. De Veiligheidsregio Kennemerland, waar Zandvoort en Bloemendaal in liggen, waarschuwt voor verkeersmaatregelen “zodra het op plekken te druk wordt,” waardoor afstand houden niet goed meer mogelijk is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je

mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Reddingsbrigade, Linda

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden