null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Rattenplaag in Nederland wordt steeds groter en brengt déze ziektes met zich mee

De rattenplaag in ons land wordt steeds groter, en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Vooral omdat het gebruik van rattengif buitenshuis verboden is.

Het groeiende probleem is vooral vervelend omdat ratten allerlei ziektes kunnen overdragen.

Niet genoeg meldingen

In 2018 zijn er bijna 10.000 meldingen van rattenoverlast gedaan. Dit jaar zijn het er tot nu toe zo’n 7000. Toch zegt het aantal meldingen niet heel veel, meent het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Als mensen bij de eerste rat die ze zien een melding doen, zullen ze dit niet doen bij alle ratten die hierop volgen. De verhouding tussen het aantal ratten en het aantal meldingen loopt hierdoor scheef. Het probleem kan dus veel groter zijn dan het aantal meldingen doet vermoeden.

Ziektedragers

Het is wel duidelijk dat we in Nederland de afgelopen jaren meer last hebben van ratten dan normaal. Vooral in grote steden is er veel overlast. Dat kan gevaarlijk zijn, want ratten dragen allerlei ziektes met zich mee. Zo kunnen ze bijvoorbeeld salmonella, de ziekte van Weil, E.Coli en TBC overdragen. Het is dus essentieel dat de plaag bestreden wordt.

Lees ook:

Last van ratten in huis? Zó kun je ze het beste bestrijden

Verbod op rattengif

Toch is dit lastig, omdat rattengif sinds 2016 niet meer buitenshuis gebruikt mag worden. Na 2023 wordt het binnenshuis ook verboden. De reden hiervoor is dat door het vele gebruik van het gif muizen en ratten resistent worden voor het middel, waardoor ongediertebestrijders het niet kunnen inzetten. Bovendien is er een risico op vergiftiging van andere dieren. Omdat ze met het gif in aanraking komen, of omdat ze jagen op muizen en ratten, zoals roofvogels.

Ratten in huis voorkomen

Daarom kun je het beste voorkomen dat de knaagdieren bij jou in de buurt komen door nergens etensresten te laten liggen en voedsel in afgesloten bakken te bewaren. Daarnaast kunnen rattenklemmen ook helpen. Als je buiten kleine dieren houdt, zoals konijnen of vogels, zorg dan dat hun hokken zijn afgesloten en dat er geen rat naar binnen kan.

Bron | LINDA.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden