null Beeld

Psychische klachten? Praat erover!

Depressie staat in de top drie van gezondheidsproblemen. Om aandacht voor deze ziekte te vragen wordt morgen, op Blue Monday, in Theater Amsterdam het Depressiegala gehouden. Volgens de initiatiefnemers van het gala is er meer aandacht nodig om deze volksziekte te voorkomen. “Bijvoorbeeld door er veel met elkaar over te praten, zodat het net zo normaal wordt als het praten over lichamelijke klachten. Dat is de eerste stap,” zegt psychiater Bram Bakker namens de Mental Health Foundation. “Zo kunnen signalen al in een veel vroeger stadium worden herkend en erkend.”

Initiatiefnemer van het Depressiegala is de Mental Health Foundation onder leiding van directeur Mariëlle Horsting en psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema. Het Depressiegala moet het taboe dat heerst op depressie helpen wegnemen en jongeren en jonge vrouwen stimuleren om met elkaar over emoties zoals verdriet, angst en eenzaamheid te praten. Dit kan helpen om een depressie in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen of zelfs te voorkomen.

Positieve aandacht

Een op de vijf vrouwen en een op de vijftien jongeren hebben last van een depressie. Op dit moment zijn ruim een half miljoen Nederlanders depressief. Het doel van het gala is om depressie op een positieve manier onder de aandacht te brengen.

Mike Boddé, Marjolijn van Kooten, Laura van Kaam (winnares The Voice Kids 2013), Martine Sandifort, Remco Vrijdag, Roos Schlikker en René van der Gijp leveren tijdens het gala een bijdrage. De presentatie is in handen van Anita Witzier, minister Edith Schippers opent het gala.

Toegangskaarten

De Mental Health Foundation is in januari 2016 opgericht. De stichting maakt zich het komende jaar sterk om meer openheid over depressie onder jongeren en jonge vrouwen te creëren zodat depressieve klachten sneller worden aangepakt of zelfs worden voorkomen. Meer informatie over het Depressiegala en over het bestellen van toegangskaarten is te vinden op depressiegala.nl.

Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden