null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Prinsjesdag: dit zeggen de cijfers over jouw koopkracht in 2019

Aankomende dinsdag is het weer Prinsjesdag en dat betekent dat de Macro Economische Verkenningen (MEV) door het Centraal Planbureau (CPB) worden gepubliceerd. Er zijn cijfers uitgelekt, zoals al vaker is gebeurd. En die geven ons de volgende informatie.

De koopkracht zal in 2019 voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden door aangepast kabinetsbeleid meer stijgen dan bleek uit de laatste prognose van het CPB. De gemiddelde koopkrachtstijging bedraagt 1,5 procent in plaats van de eerder geraamde 1,3 procent, bevestigen ingewijden aan Nu.nl na berichtgeving van het AD.

In de Macro Economische Verkenningen, die op Prinsjesdag door het CPB worden gepubliceerd maar donderdag al door de krant zijn ingezien, staat dat de koopkrachtstijging voor gepensioneerden met 1,5 procent aansluit bij het gemiddelde. Eerder kwam de koopkrachtontwikkeling voor die groep nog uit op 1,1 procent.

Voor uitkeringsgerechtigden blijft de stijging onder het landelijk gemiddelde. Maar met 0,9 procent is deze wel hoger dan de eerder geraamde 0,5 procent. Zeven procent van deze groep levert zelfs geld in, al was dat in de eerste berekeningen nog veertien procent.

Kritiek op koopkrachtplaatje voor uitkeringsgerechtigden

Dat ruim een op de tien mensen met een uitkering in de oude situatie volgend jaar minder geld overhoudt, kwam het kabinet op kritiek te staan. In eerste instantie bagatelliseerde premier Mark Rutte die kritiek. "Om nou de nadruk te leggen op die een op de tien, ik zou de nadruk leggen op die negen op de tien," zei Rutte drie weken geleden. Nu blijkt dat hij alsnog iets aan de situatie wil veranderen.

Gezinnen met kinderen

Dit kabinet plust er ook iets bij voor gezinnen met kinderen. Aanvankelijk kon deze groep een koopkrachtstijging van 1,4 procent tegemoetzien, dat wordt nu 1,6 procent. In totaal gaat nu naar verwachting 93 procent er volgend jaar op vooruit.

Mooi nieuws: in doorsnee ziet 96 procent zijn inkomen in 2019 stijgen.

Dit betekenen de cijfers voor jouw situatie

Benieuwd wat de cijfers voor jouw situatie betekenen? Bekijk het overzicht op AD.nl.

Bronnen | nu.nl, ad.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden