null Beeld

Prins Harry maakt dezelfde controversiële wandeling als zijn moeder 22 jaar geleden

Prins Harry heeft vandaag een bijzondere stop gemaakt tijdens zijn tiendaagse reis naar Afrika. De hertog van Sussex bezocht namelijk een mijnenveld in Angola waar zijn moeder Diana 22 jaar geleden ook is geweest.

Het bezoek van Diana zorgde toentertijd voor grote ophef, maar bracht ook iets heel moois teweeg.

null Beeld Tim Graham Photo Library via Get
Beeld Tim Graham Photo Library via Get
null Beeld

Harde uitspraken

Diana bezocht in 1997 het landmijnenveld in Huambo, waar een inmiddels iconische foto van haar werd gemaakt in beschermde kleding. De uitspraak die Diana tijdens dat bezoek deed, werd haar niet in dank afgenomen. Diana noemde mijnen een ‘humanitair en politiek issue’, waarop een Britse minister haar een ongeleid projectiel noemde.

Strijd tegen mijnen

Haar bezoek was echter niet voor niks: later dat jaar werd er namelijk een internationale ban op landmijnen afgesproken, die inmiddels door 164 landen is ondertekend. Sindsdien zijn 48 miljoen mijnen vernietigd. Het bezoek van Diana aan het Angolese mijnenveld heeft daar zeker aan bijgedragen, zegt de directeur van Halo Trust, de organisatie voor het verwijderen van landmijnen waarvoor zowel Diana als haar zoon zich inzetten. “Haar bereidheid om een echt mijnenveld te bezoeken, zich er middenin te begeven, was een geweldige stimulans voor de strijd tegen mijnen”, aldus Ralph Legg.

Lees ook: waarom er veel ophef was over de verlovingsring van Diana

Bloederige burgeroorlog

Het voormalige mijnenveld waar Harry vandaag wandelde, is niet meer hetzelfde: de landmijnen werden hier tussen 2004 en 2005 geruimd. De plek waar zijn moeder in 1997 werd gefotografeerd is inmiddels een drukke straat. Angola heeft de bloederige burgeroorlog achter zich gelaten en hoopt in 2025 helemaal vrij te zijn van mijnen. Hiervoor moeten er echter nog zo'n 650 worden opgeruimd.

Eerbetoon aan Diana

Na zijn bezoek aan het mijnenveld ging Harry, net als zijn moeder destijds, langs bij een medisch centrum waar slachtoffers van mijnen worden behandeld. Dat ziekenhuis is als eerbetoon vernoemd naar Diana.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden