null Beeld

Prins Constantijn over dood Friso: “De emoties zijn lastig, Friso is overal”

Ter ere van zijn vijftigste verjaardag geeft prins Constantijn zondag een kijkje in zijn persoonlijke leven. In de RTL Nieuws Special ‘Constantijn, meer dan een prins’ vertelt hij onder andere openhartig over zijn gezinsleven, de dood van prins Friso én zijn rol in de maatschappij. Best bijzonder, want het is de eerste keer dat de prins zoveel van zichzelf laat zien.

Wij selecteerden alvast wat interessante fragmenten.

Opvoeding kinderen

Zo vertelt prins Constantijn over de opvoeding van zijn kinderen, iets wat hij nog steeds best ‘lastig’ vindt. “Dat leer je nergens op school maar moet je met elkaar oplossen,” aldus de prins. Iets waar hij nog af en toe mee worstelt, is het feit dat zijn kinderen veel tijd achter de computer doorbrengen en niet zo vaak buiten zijn. “Ik denk dat we als ouders allemaal heel veel te maken hebben met computerspelletjes. Ik zou willen dat we meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen.” Toch zit er volgens Constantijn ook een positieve kant aan het schermgedrag. “Bijvoorbeeld als ze zelf spelletjes ontwikkelen of leren programmeren. Dat vind ik veel constructiever dan wanneer ze alleen maar naar Netflix kijken.”

Lees ook: Zo ziet het paleis van Willem-Alexander en Máxima er nu van binnen uit

‘Grote verantwoordelijkheid’

Het feit dat hij met zijn ene been in het Koninklijk Huis staat en met zijn andere been in de gewone maatschappij, noemt hij een bevoorrechte positie die hij zinvol wil gebruiken. “Ik voelde een hele grote verantwoordelijkheid, maar haalde er ook heel veel plezier uit om daar iets mee te doen. Om een waardevolle bijdrage te leveren aan Nederland, aan de medemens, maar ook aan mijn eigen familie. Dat is een beetje hoe ik in de wereld sta.”

‘De emoties zijn lastig’

Verder is hij ook bijzonder openhartig over de dood van zijn broer prins Friso: “Soms kun je zo over iemand praten, en het volgende moment lukt het totaal niet. De emoties zijn lastig. Friso is nu overal. Als iemand verdwijnt dan blijven alle positieve herinneringen over, en je herinnert je die persoon in zijn beste vorm.” Iets wat hem doet denken aan het overlijden van zijn vader. “Toen mijn vader overleed herinnerde ik hem niet meer als een zieke man, maar als een energieke vader die af en toe best wel lastig was.”

De RTL Nieuws Special 'Constantijn, meer dan een prins' wordt 13 oktober om 22:30 uitgezonden op RTL4.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Koninklijkhuis.nl, fotograaf Jeroen van der Meyde

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden