null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Premier Rutte maakt indruk met strenge lockdown-toespraak vanuit Torentje

De toespraak van premier Mark Rutte over de lockdown tot en met 19 januari maakte indruk én verbrak een kijkcijferrecord. Nog niet eerder keken er zoveel mensen naar een toespraak of persconferentie over het coronavirus.

Er hingen maar liefst 8,4 miljoen kijkers aan Ruttes lippen. Wat Rutte verkondigde was dan ook aangrijpend. En wat er op de achtergrond van het Torentje gebeurde, tijdens de live toespraak, wordt ook druk nabesproken.

Nederland in strenge lockdown

De cijfers rondom het coronavirus zijn zo zorgelijk, dat we zeker tot en met 19 januari in lockdown gaan. Winkels, scholen, kinderdagverblijven, kappers, sportscholen, tuincentra: er gaat veel, heel veel, dicht. "We herinneren ons allemaal nog de beelden van dit voorjaar. Lege snelwegen, lege treinen en bussen, lege kantoren en schoolklassen, lege winkelstraten. Daar moeten we naar terug", zo sprak Rutte. "De realiteit is dat de mensen in de ziekenhuizen en verpleeghuizen alweer drie maanden op hun tandvlees lopen. De rek is er echt uit. En dan moet het griepseizoen nog beginnen."

Om stil van te worden, zou je zeggen. Maar op tv klonk live tijdens Ruttes toespraak lawaai op de achtergrond.

Demonstranten bij het Torentje

Bij het Torentje in Den Haag hadden zich om 19.00 uur namelijk demonstranten verzameld. Ze schreeuwden, floten, joelden en sloegen op pannen. Allemaal om hun ongenoegen te uiten over de strengere lockdown en mondkapjesplicht. Rutte liet zich er niet door van z'n stuk brengen en zette zijn speech onverstoord door. Hij improviseerde zelfs een stukje, waarin hij naar ze uithaalde. "We hebben niet te maken met een onschuldige griep, wat sommigen - bijvoorbeeld de demonstranten hier buiten - nog steeds denken, maar met een virus dat iedereen hard kan raken."

Lees ook:

Verschillende coronavaccins in omloop: mag je straks zelf kiezen?

Lof voor Rutte

Tuurlijk, tegenstanders heeft (het beleid van) Rutte met betrekking tot het coronavirus genoeg. Maar de premier kan na zijn toespraak van maandag op veel lof rekenen - en de demonstranten op veel kritiek.

Je kunt Ruttes toespraak hieronder terugkijken:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | ANP

Faye HeijnisHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden