null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Politie waarschuwt voor phishing via valse berichten van pakketdiensten

Verwacht je een pakketje van PostNL of DHL? Wees dan alert. De politie waarschuwt dat phishing steeds vaker via valse berichten van pakketdiensten gebeurt. Cybercriminelen proberen via een sms of e-mail achter je bankgegevens te komen. Hier moet je extra op letten.

We bestellen steeds meer online, en ook criminelen weten daar handig op in te haken.

Phishing via valse berichten van pakketdiensten

De afgelopen tijd worden er steeds meer meldingen bij de politie gedaan van phishing via valse berichten van pakketdiensten. Veel slachtoffers kregen een sms of e-mail met daarin het bericht dat een pakket onderweg is of op hen wacht, maar dat er bijvoorbeeld nog invoer- of verzendkosten betaald moeten worden. Dat kan via de link in de sms of e-mail, waarmee de ontvanger naar een nepwebsite wordt geleid. Deze zijn vaak tot in detail vormgegeven, zoals die van de echte pakketdiensten. Wanneer je het geld probeert over te maken en inlogt kunnen cybercriminelen binnen een mum van tijd je rekening leegtrekken.

De nep smsjes zijn overigens geen nieuw trucje, vorig jaar werd hier door criminelen ook al gebruik van gemaakt. Het nieuwste snufje is de perfect nagebouwde nepwebsite waar veel mensen de afgelopen tijd toch intrappen.

Zo trap je er niet in

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing benadrukt de politie in hun waarschuwing dat pakketdiensten klanten nooit via een sms om invoer- of verzendkosten zullen benaderen. Heb je een e-mail met dit bericht ontvangen? Controleer dan altijd eerst de afzender. Vaak lijken de adressen op die van pakketdiensten, maar zijn ze net iets anders. Wees daarnaast alert op spelfouten in de berichten of op de website. Klik nooit zomaar op een link in een bericht. Ben je toch op de website gekomen? Controleer dan eerst in de adresbalk boven in je browser of de website wel klopt. Vul ook nooit zomaar je bankgegevens in en neem contact op met de desbetreffende pakketdienst als je het niet vertrouwt.

Lees ook: Zó zorg je ervoor dat internetcriminelen geen kans krijgen

Opgelicht door achteraf betalen

Een ander trucje waar criminelen de afgelopen tijd meer gebruik van lijken te maken is via achteraf betalen. Bij Opgelicht?! komt de melding steeds vaker binnen. Hierbij wordt er een pakketje bij jou bezorgd en staan jouw gegevens ook op de factuur. En die factuur moet vervolgens nog voldaan worden. Dit terwijl jij dat pakketje helemaal niet besteld hebt. Soms gaat het om wel tientallen pakketjes. Neem in dit geval uiteraard de pakketjes niet aan en betaal hier niet voor, maar doe aangifte van de poging tot oplichting. Daarnaast is het handig om contact op te nemen met de desbetreffende webshop die je de pakketjes en facturen heeft gestuurd. Ook kun je bijvoorbeeld via de PostNL-app overzichtelijk zien welke pakketjes en post er naar jou onderweg is. Hiermee voorkom je dat je het slachtoffer wordt van dit soort oplichting.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar, Opgelicht?!

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden