null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Politie waarschuwt voor nieuwe, slinkse manier van fraude via je telefoon

Heb jij weleens een QR-code gescand? Wees daar voortaan heel voorzichtig mee. De politie waarschuwt voor QR-codefraude. 

Een manier waarop je complete bankrekening geplunderd kan worden.

Handig, zo'n QR-code

Een QR-code is een vierkante streepjescode die doorverwijst naar een bepaalde site, bankrekening-app of bijvoorbeeld gekochte tickets voor een concert. Hartstikke handig om snel iets te checken, betalen of laten zien, maar heel fraudegevoelig: je kunt QR-codes namelijk ook zelf aanmaken. En dat weten criminelen maar al te goed. Sinds april dit jaar komen er wekelijks tientallen aangiften van QR-codefraude binnen. En daarom vindt de politie het hoog tijd om er (nog meer) voor te waarschuwen.

QR-codes van banken en Marktplaats

Fraudeurs hebben verschillende manieren om de boel op te lichten met een QR-code. Zo kan zo'n code linken naar een nagemaakte site van een bank. Als jij via die QR-code dan je inlognaam en wachtwoord invoert, krijgen de fraudeurs toegang tot je bankrekening en kunnen ze zowel je betaal- als spaarrekening leegtrekken. ING-klanten worden extra gewaarschuwd: een andere vorm is namelijk het koppelen van de ING-bankierenapp op een tweede apparaat. Ook op Marktplaats slaan de QR-codefraudeurs hun slag door kopers hun betaling te laten voldoen via die QR-code. En op parkeerplaatsen, met de smoes dat diegene zijn pinpas is vergeten en de vraag of jij het via het scannen van een QR-code even voor wilt schieten.

Lees ook

Pakketbezorger aan de deur? Pas op voor déze nieuwe manier van fraude

Handmatig overmaken

Krijg jij van een vreemde het verzoek om een betaling via een QR-code te voldoen? Helaas kun je aan de buitenkant van een QR-code niet zien of er een crimineel achter zit of niet. Handmatig geld overmaken is nog altijd het veiligst, dus in zo'n geval kun je het best het zekere voor het onzekere nemen. Laat je ook niet onder druk zetten om een betaling via een QR-code te doen. Als diegene niet mee wil werken aan een andere betaalmethode, dan is er dus iets niet helemaal pluis.

Bank kan niet helpen

Helaas is het voor onder anderen Jaap Duijn uit Arnhem te laat. Er is 1400 euro van hem gestolen, nadat hij een QR-code ontving van iemand die zijn camera wilde kopen op Marktplaats. Maar daarmee gaf hij de betreffende crimineel vrij spel om in zijn bankrekening in te breken. "Dat zwart-witte blokje heb ik al zo vaak gezien. Ik heb de code geaccepteerd en vervolgens mijn pincode ingevuld om ING-bankieren te openen", vertelt Jaap aan De Gelderlander. Zijn bank kan helaas niks voor hem betekenen: een geldoverboeking is onomkeerbaar, tenzij het om een automatische betaling gaat. En dus heeft Jaap pech. Heel veel pech. Hij krijgt giften van mensen, waardoor hij inmiddels 630 euro bij elkaar heeft gesprokkeld. "Ik zal dus niet verhongeren." De rest wil hij uitgeven aan een advocaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Aangifte politie

Ben jij slachtoffer van QR-fraude? Doe dan aangifte bij de politie. Het geld krijg je er misschien niet mee terug, maar je voorkomt wel een hoop leed bij anderen. Hoe eerder de QR-fraudeurs worden gepakt, hoe beter.

Bron | Fraudehelpdesk, De Gelderlander, Opgelicht?!

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden