null Beeld ANP
Beeld ANP

Politica’s over Prinsjesdag: ‘Voor ons is het een relaxte dag’

Voor de meesten van ons draait Prinsjesdag maar om één ding: de troonrede. En nou ja, ook de flamboyante hoeden waar de vrouwelijke politici mee verschijnen. Wij vroegen ons af wat de derde dinsdag in september voor politici betekent. 

We vroegen het vier vrouwelijke politici.

Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie (VVD)

“Voor het kabinet begint Prinsjesdag al vóór de zomer, als we gaan nadenken over de plannen voor aankomend parlementair jaar. We moeten er in een paar weken tijd voor zorgen dat het duidelijk is wat we het komende jaar willen gaan doen en dat vertalen naar de begroting. Prinsjesdag is voor ons min of meer een relaxte dag. Dan is het eerste deel van ons werk klaar. Daarna kunnen we beginnen met het tweede deel: het debat met de Tweede en Eerste Kamer en na goedkeuring het uitvoeren van de plannen.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66)

“Voor ons is Prinsjesdag de inhoudelijke presentatie aan het parlement van de miljoenennota en de begroting. Het is een presentatie van heel veel werk dat daarvoor is verricht, zowel binnen mijn eigen ministerie – waar liggen de prioriteiten, waar investeren we in? – als met de ministers om die begroting rond te krijgen. Ik heb niet zoveel tijd voor mijn vriendinnen, maar shoppen voor Prinsjesdag doe ik met hen."

null Beeld MMP
Beeld MMP

Mona Keijzer, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (CDA)

“Prinsjesdag vind ik een geweldig leuke dag. Het is een feestelijke viering van het werk dat we met de ministerraad hebben verzet: de plannen voor volgend jaar vormgegeven en de begroting die daarbij hoort rondgemaakt. Ik houd ook van dit soort rituelen, ze markeren de tijd; dit is wat we hebben gedaan en dit is wat we nu met elkaar gaan doen.”

null Beeld MMP
Beeld MMP

Carola Schouten , vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie)

“Eigenlijk is dat voor ons het einde van het eerste deel waarin we als kabinet de begroting maken en waar nodig aanpassen om ervoor te zorgen dat de plannen evenwichtig zijn. Daar let ik zeker goed op. Na Prinsjesdag begint het tweede deel: de plannen verdedigen en uitvoeren. Die dag is voor ons zowel een afsluiter als een begin.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tekst | Saskia Smith

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden