null Beeld

Pindakaasliefhebbers opgelet: de pot pindakaas wordt mogelijk duurder…

Pindakaas, érg lekker op je brood, als je het ons vraagt. Wij schrokken daarom behoorlijk toen wij in Metro lazen dat onze favoriete, vertrouwde pot pindakaas mogelijk duurder wordt.

Dat pindakaas niet alleen onder Nederlanders hoog scoort als broodbeleg, is de reden voor de mogelijke prijsstijging. Er is een grote vraag naar pindakaas vanuit China, en tegelijkertijd een slechte pinda-oogst in Argentinië. En laat dat nou net het land zijn waar het merendeel van de pinda's voor onze pindakaas vandaan komt.

Aan welke prijsverhoging we door deze samenloop van omstandigheden moeten denken? Dan hebben we het toch al gauw over een prijsstijging van zo'n dertig procent, meldt het AD.

Dure potten pindakaas in Nederland?

Unilever, het moederbedrijf van pindakaasproducent Calvé, volgt de ontwikkelingen op de voet. 'Stijgende prijzen van grondstoffen hebben niet direct invloed op prijzen in de winkel, maar op termijn kan een toename van de inkoopprijs van pinda's vanzelfsprekend leiden tot een hogere adviesprijs van de pindakaas,' schrijft het bedrijf in een verklaring.

Michiel Vos, eigenaar van de Amsterdamse speciaalzaak de Pindakaaswinkel, maakt zich geen zorgen: "Omdat de pinda een jaargewas is, kan de situatie volgend jaar weer helemaal anders zijn.''

Wij wachten in spanning af... Of moeten we misschien toch maar wat potten inslaan?

Bron: Metro

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden