null Beeld

Pijnlijk of juist een makkie: dit vonden jullie van de coronatest

Een coronatest laten afnemen, hoe voelt dat nu eigenlijk? We vragen het ons allemaal af, want we hebben allemaal de beelden op het nieuws gezien van mensen die met een vertrokken gezicht de test ondergaan. Maar is het nu echt zo erg? Op onze Facebookpagina vroegen we naar jullie ervaringen met de coronatest.

Ook vertellen drie Margriet-redacteuren hoe zij de test vonden. Pijnlijk, vervelend of juist een makkie?

De coronatest

Neusverkoudheid, hoesten, koorts of verlies van reuk of smaak: als je één van deze klachten hebt, raadt het RIVM aan je te laten testen op het coronavirus. Maar hoewel het coronavirus nu al een half jaar in Nederland is, hangt er toch nog een soort mysterie rondom de test. Dat er met een wattenstaafje wat keel- en neusslijm wordt afgenomen weten de meeste mensen inmiddels, maar over hoe dat voelt verschillen de meningen nogal. Heel wat beschrijvingen zijn langsgekomen: van 'een brandende sigarettenpeuk in je neus' tot 'ach, je voelt er bijna niets van'. Ervaringen met de coronatest zijn zo uiteenlopend dat we besloten er een aantal te verzamelen. Zo weet je wat je kunt verwachten, mocht je een test nodig hebben.

Coronatest ervaringen van de redactie

Margriet-redacteur Quirine had mogelijke coronaklachten, en liet zich daarom testen. In de garage waar deze test afgenomen werd, keek ze haar ogen uit: “Overal mensen in isolatiepakken, in de weer met wattenstaafjes, handschoenen en identiteitsbewijzen. Ik voelde me net een laboratoriumdier dat getest werd op afwijkende eigenschappen.” De test zelf viel haar gelukkig erg mee. “Het deed totaal geen pijn, het voelde slechts alsof er een héél heftige niesbui aan zat te komen. Voor je het weet, is het alweer klaar, krijg je een informatiefolder in je handen geduwd en wordt je weggestuurd met een ‘was dát het nou?’-gevoel.” Gelukkig bleek de test van Quirine negatief te zijn, en heeft ze het coronavirus niet opgelopen.

Ook Margriet-redacteur Ilse vond de test meevallen. Van het afnemen van keelslijm voelde ze bijna niets, het wattenstaafje in de neus vond ze iets minder prettig. “Het is helemaal niet pijnlijk, maar voelt eigenlijk een beetje alsof je in het zwembad springt en je water in je neus krijgt. De tranen liepen wel over m’n wangen, maar dat kwam simpelweg door een reflex.” Mocht het nodig zijn, zou ze de test zo weer laten doen. Net iets meer dan 24 uur na de test, kreeg ze een negatieve uitslag,

Online manager Loesja vond het ook niet pijnlijk, maar wel onprettig. Het stokje in de keel vond ze prima te doen: dat kwam ze zonder slag of stoot door. “Het neusgedeelte daar keek ik echter wel heel erg tegenop, aangezien ik er echt niet tegen kan als er iemand aan m'n neus zit. Misschien viel het me onwijs mee, juist doordát ik er zo tegenop keek.” Ook Loesja vergelijkt het met water dat in het zwembad je neus in schiet. “Niet echt lekker, maar ook niet het einde van de wereld. Alleen werd er toen nog even met dat staafje in m'n neus 'geroerd', dat had van mij niet gehoeven.” Toch viel het haar achteraf allemaal wel mij: “Als ik nog een keer een test zou moeten doen, zou ik het echter zo weer doen. Fluitend.” Ook de test van Loesja was negatief.

Lees ook:

Híer in Nederland loop je nu de meeste kans op het coronavirus

Coronatest ervaringen van lezeressen

Natuurlijk waren we ook benieuwd naar jullie ervaringen met de coronatest. We kregen op Facebook ruim negentig reacties van Margriet-lezeressen. De meeste geven aan dat het ze gelukkig heel erg meegevallen is.

Zo zegt Nienke Hoeke dat zowel haar zoon van twaalf als zij het beide geen probleem vonden. 'Beetje traanogen door het gekriebel in je neus en een lichte kokhalsreflex.' OokCarola van de Steeg vond het niet heel erg: 'Knop om en dan is het zo voorbij. De rest van de dag wel een branderig gevoel in mijn neus gehad. Maar och, als dat alles is.' Bianca van Brakel Leijs zegt dat ze wel wat voelde van de test, maar het niet pijnlijk was. 'De spanning vooraf en wachten op de uitslag vond ik erger dan de test zelf.'

Toch komen er ook wat minder positieve reacties binnen, bijvoorbeeld van Liesbeth Delfsma. Zij vond het pijnlijk, vooral in de neus. 'Brandend gevoel, nog dagen last van gehad', schrijft ze. Ook Annelies van der Linde vond het niet prettig. 'Ik had het gevoel dat mijn oog er aan de binnenkant uitgedrukt werd, pfff was niet fijn, en de tranen over mijn wang.' De keeltest viel haar gelukkig wel mee; ondanks het kokhalzen deed dat geen pijn.

Zekerheid

Hoewel er dus heel wat verschillende ervaringen gedeeld worden over de coronatest, lijkt het merendeel van onze lezeressen de test niet als zeer vervelend ervaren te hebben. Voor de lol laat je de test natuurlijk niet afnemen, maar meerdere mensen raden aan om naar de overheid te luisteren en je te laten testen bij klachten. Alleen dan heb je zekerheid of je het coronavirus wel of niet hebt. Meer lezen over de test, van aanvraag tot uitslag? Lees dan hier verder.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden